• 11. december 2023 13:39

Nyheder fra hele verdenen

Snesevis af dræbte i Sudan

Hancock

Af Hancock

apr 16, 2023 #Krig, #Politik, #Udland

Snesevis af dræbte i kampen mellem hæren og den paramilitære organisation Rapid Support Forces om kontrol over Sudan …

Det sudanesiske militær og en magtfuld paramilitær gruppe kæmpede for anden dag søndag om kontrollen med den kaosramte nation og signalerede, at de ikke var villige til at standse fjendtlighederne på trods af stigende diplomatisk pres for at indstille skyderiet.

En lægegruppe oplyser, at mindst 56 civile er blevet dræbt, og at man mener, at der er snesevis af yderligere dødsfald blandt de rivaliserende styrker. Sudan Doctors’ Syndicate oplyser, at næsten 600 mennesker blev såret, herunder civile og soldater.

Sammenstødene er kulminationen på flere måneders øgede spændinger mellem militæret og dets tidligere partner, som nu er blevet rivaliserende, gruppen Rapid Support Forces. Disse spændinger har forsinket en aftale med de politiske partier om at få landet til at vende tilbage til den kortvarige overgang til demokrati, som blev afsporet af et militærkup i oktober 2021.

Der var voldsomme kampe tidligt søndag morgen i hovedstaden Khartoum og den tilstødende by Omdurman. Der var voldsomme sammenstød omkring militærets hovedkvarter, Khartoums internationale lufthavn og stats-tv’s hovedkvarter, oplyser Tahani Abass, en fremtrædende menneskerettighedsforkæmper.

“Kampene er ikke stoppet”, fortalte hun fra sit hjem tæt på militærets hovedkvarter. “De skyder mod hinanden i gaderne. Det er en regulær krig i boligområderne.”

Abass fortæller, at hendes familie tilbragte natten i sammenkrøbet i stueetagen i deres hjem.

Ingen kunne sove, og børnene græd og skreg ved hver eksplosion,” fortækker hun. Lyden af skud blev hørt, mens hun talte med avisen The Associated Press.

 

Militærfly beskød også RSF-baser i hele hovedstaden.

Militæret og RSF hævdede begge at have kontrol over strategiske steder i Khartoum og andre steder i landet. Deres påstande har ikke kunnet verificeres uafhængigt.

Begge parter signalerede sent lørdag, at de ikke var villige til at forhandle.

Militæret, der ledes af general Abdel-Fattah Burhan, opfordrede til at afvikle RSF, som det kaldte en “oprørsk milits“. RSF’s leder, general Mohammed Hamdan Dagalo, sagde til det satellitbaserede nyhedsnetværk Al Arabyia, at han udelukkede forhandlinger. Dagalo opfordrede Burhan til at overgive sig.

Imens synes det diplomatiske pres at stige. Nogle af de højeste diplomater, herunder USA’s udenrigsminister, FN’s generalsekretær, EU’s udenrigspolitiske chef, lederen af Den Arabiske Liga og lederen af Kommissionen for Den Afrikanske Union, opfordrer kraftigt parterne til at stoppe kampene.

Arabiske stater med interesse i Sudan – Qatar, Egypten, Saudi-Arabien og De Forenede Arabiske Emirater – har også opfordret til en våbenhvile og til, at begge parter vender tilbage til forhandlingerne.

USA’s udenrigsminister Antony Blinken oplyser, at han har rådført sig med udenrigsministrene fra Saudi-Arabien og De Forenede Arabiske Emirater. “Vi var enige om, at det var afgørende for parterne at afslutte fjendtlighederne øjeblikkeligt og uden forhåndsbetingelser,” sagde han i en erklæring tidligt søndag.

De seneste spændinger skyldes uenighed om, hvordan RSF, der ledes af Dagalo, skal integreres i de væbnede styrker, og hvilken myndighed der skal føre tilsyn med denne proces. Sammenlægningen er en central betingelse i Sudans endnu ikke underskrevne overgangsaftale med de politiske grupper.

Prodemokratiske aktivister har givet Burhan og Dagalo skylden for overgreb mod demonstranter i hele landet i de seneste fire år, herunder den dødbringende opløsning af en protestlejr uden for militærets hovedkvarter i Khartoum i juni 2019, hvor over 120 demonstranter blev dræbt. Mange grupper har gentagne gange opfordret til at stille dem til ansvar. RSF er længe blevet beskyldt for grusomheder i forbindelse med Darfur-konflikten.

 

Hancock

By Hancock

Ansvarshavende chefredaktør på DK-N DK

Følg DK Nyheder

Hjælp os med at vokse og fortsat levere gratis interessant indhold ved at følge os på Facebook


This will close in 54 seconds