Et kinesisk kemifirma kræver børn og ægteskab af Medarbejdere: Kontroversielt notat skaber debat
Et kontroversielt internt notat fra det kinesiske kemifirma Shandong Shuntian Chemical Group har vakt stor opstandelse på de sociale medier. Ifølge notatet, som er blevet delt flittigt og kritiseret, stiller firmaet en række ekstreme krav til sine ansatte: De skal være hårdtarbejdende, dydige, loyale – og vigtigst af alt, villige til at få børn i landets tjeneste.
Kina’s ændrede politik: Fra etbarnspolitik til opfordring til flere børn
De opsigtsvækkende krav fra kemifirmaet kommer i en tid, hvor Kina kæmper med faldende befolkningstal. Tidligere forbød den kinesiske stat sine borgere at få mere end ét barn, men denne politik er nu ændret som følge af landets demografiske udfordringer. For at vende den nedadgående befolkningstilvækst arbejder landets kommunistparti på at opmuntre flere til at blive gift og få børn.
Myndighederne er så engagerede i denne opgave, at de endda har besøgt kvinder i deres hjem for at opfordre dem til at blive gravide.
Kritik af indblanding i privatlivet
Kina står ikke alene med at blande sig i borgernes private forhold. Også andre virksomheder har iværksat tiltag, som overskrider grænsen mellem arbejde og privatliv. For nylig blev ansatte i en stor supermarkedskæde opfordret til at undlade at give bryllupsgaver for at holde udgifterne på et minimum i forbindelse med forlovelse og ægteskab.
I Shandong Shuntian Chemical Group’s tilfælde lyder det dog endnu mere drastisk: “Hvis du ikke er blevet gift og har stiftet familie inden udgangen af tredje kvartal, vil vi afslutte dit ansættelsesforhold,” lyder den kontante besked til firmaets medarbejdere.
Medarbejdere under pres
Medarbejderne i firmaet har dermed kun omkring syv måneder til at finde en partner og stifte familie, hvis de ønsker at beholde deres job. Denne tilsyneladende insisteren på, at det private liv skal tilpasses virksomhedens mål, har affødt massiv kritik på de sociale medier, hvor mange påpeger, at det er en farlig grænseoverskridende indblanding i individets rettigheder.
Kritikken har allerede fået mange til at undre sig over, hvor langt staten og private virksomheder er villige til at gå i deres forsøg på at ændre Kinas demografiske udvikling.