• 29. september 2023 17:47

Nyheder fra hele verdenen

Putin er jaget vildt

Helge Christensen

Af Helge Christensen

mar 18, 2023

Putin er jaget vildt

Den internationale straffedomstol, ICC, har for få dage siden udstedt en arrestordre på Ruslands præsident Putin og Maria Alekseyevna Lvova-Belova, den russiske kommissær for børns rettigheder. 

Både Putin og den russiske kommissær for børns rettigheder har fået en arrestordre på sig
Den Internationale Straffedomstol anklager dem for at være skyldige i kidnapning og deportation
af børn fra Ukraine til Rusland.

Ifølge Den internationale straffedomstol er Putin ansvarlig for krigsforbrydelser begået i Ukraine herunder kidnapning og deportation af børn til Rusland.

Kommissæren for børns rettigheder bliver af ICC gjort medansvarlig for kidnapningen og deportationen af børnene.

Putin er dermed jaget vildt og kan arresteres straks han antræffes af politiet. Mange begræder, at det ikke er gældende i hans eget land, da Rusland ikke har godkendt ICC.

Vladimir Putins store passion er jagt og fiskeri. Mon ikke han har andet at se til nu, hvor han selv er den jagede i 123 lande.

Det har til gengæld 123 andre lande. 

Joe Biden helt enig

USA er blandt de få, der ikke har godkendt domstolen officielt, men præsident Joe Biden var fredag ude og udtale sig om sagen.

Han sagde blandt andet, at han betragtede domstolens arrestordre som hel legitim.

“Jeg synes, det er berettiget”. sagde Biden til CNN.

Den amerikanske leder erkendte, at ICC´s autoritet ganske vist ikke er anerkendt af Rusland eller USA, men tilføjede: “Putin har klart begået krigsforbrydelser”.

Talsmand for USA´s Nationale Sikkerhedsråd, John Kirby, afviste efterfølgende at sige, om Biden ville bede politiet om at arrestere Putin, hvis han kom til USA.

Det vil selvsagt også være utænkeligt, hvis Putin dukkede op i USA samt i nogle af de 123 lande, der har tilsluttet sig Den Internationale Straffedomstols beslutning. 

I Rusland tog man noget anderledes imod ICC´s arrestordrer.

Grove meldinger fra Rusland

Kreml-talsmand Dmitry Peskov kaldte ICC’s tiltag “oprørende og uacceptabelt”, da Rusland ikke er medlem af ICC. 

“Rusland, ligesom en række andre lande, anerkender ikke denne domstols jurisdiktion, så fra et juridisk synspunkt er denne domstols afgørelser ugyldige,” sagde Peskov til The Moscow Times.

Den tidligere russiske præsident Dmitrij Medvedev, som nu er næstformand for Ruslands Sikkerhedsråd, var særdeles grov i tonen om ICC’s beslutning.

Den tidligere russiske præsident Dmitrij Medvedev var ikke i tvivl om, hvad han mente, der skulle ske med arrestordrene fra ICC. Se hans tweet herunder.

“Ingen grund til at forklare, hvor dette papir skal bruges,” tweetede Medvedev med henvisning til kendelsen og tilføjede et billedet af en toiletrulle.

Den russiske kommissær for børns rettigheder var mere fåmælt. Hendes eneste kommentar til arrestordren var, at hun vil fortætte med sit arbejde uanset hvilke sanktioner hun blev pålagt.

Maria Alekseyevna Lvova-Belova, kommissær for børns rettigheder havde heller ikke meget til overs for sin arrestordre.
Hun vil fortsætte sit arbejde uanset hvilke sanktioner, der vil blive pålagt hende.

Den russiske præsident har i skrivende stund endnu ikke selv været ude og kommentere sagen.

Den Internationale Straffedomstol, ICC, i Haag i Holland er den første permanente internationale domstol for krigsforbrydelser, forbrydelser mod menneskeheden og folkedrab. Domstolen består af 18 internationale dommere. De vælges for ni år ad gangen af domstolens generalforsamling, der består af repræsentanter fra alle de stater, der er medlem.


Aftalen er tiltrådt af af 123 lande, bl.a. de nordiske lande og EU-landene, men ikke af for eksempel USA, Kina, Indien og Rusland.

Helge Christensen

Helge Christensen

Undersøgende journalist, og klummeskribent hos DK-Nyheder

Følg DK Nyheder

Hjælp os med at vokse og fortsat levere gratis interessant indhold ved at følge os på Facebook


This will close in 54 seconds