• 29. september 2023 18:41

Nyheder fra hele verdenen

Tidligere leder af kommunistpartiet i Shanghai skal lede regeringen i Kina

Hancock

Af Hancock

mar 11, 2023

Den mand, som præsident Xi Jinping har udpeget som Kinas næste premierminister, er blevet formelt valgt af parlamentet.

Li Qiang, der er tidligere leder af kommunistpartiet i landets største by Shanghai, vil nu lede regeringen og erstatte den pensionerede Li Keqiang.

Den 63-årige fik næsten alle stemmer fra de mere end 2.900 delegerede i den nationale folkekongres.

Han er en nær allieret med Xi, betragtes som en pragmatiker og vil få til opgave at genoplive Kinas kriseramte økonomi.

Nye ministerudnævnelser forventes at blive offentliggjort søndag.

Ingen journalister fik adgang til lokalet, mens der blev stemt under et møde i Kinas gummistempel-parlament. Der var klapsalver, da Xi afgav sin stemme.

Li – som nu er den næsthøjeste embedsmand i Kinas politiske system – fik i alt 2.936 stemmer, idet kun tre delegerede stemte imod hans udnævnelse og otte undlod at stemme.

Han aflagde derefter en ed og svor at være loyal over for Kinas forfatning og at “arbejde hårdt for at opbygge et velstående, stærkt, demokratisk, civiliseret, harmonisk og stort moderne socialistisk land”.

Li var præsident Xi’s stabschef i begyndelsen af 2000’erne, da Xi var partichef i Zhejiang-provinsen. Li blev partisekretær for Shanghai i 2017.

Under pandemien førte han tilsyn med Shanghais strenge lockdown, hvilket førte til, at nogle indbyggere havde svært ved at få adgang til mad og lægehjælp.

Hans udnævnelse kommer efter, at Xi sikrede sig en historisk tredje periode som præsident i fredags.

Præsidenten har konsolideret sit styre, efterhånden som Kina genåbner sig efter sin blåstemplede nul-kovid-politik, der har givet næring til regeringsfjendtlige protester. Landet står også over for en faldende fødselsrate, der truer dets økonomiske vækstmotor.

De såkaldte to møder i den nationale folkekongres og den politiske rådgivende konference for det kinesiske folk (CPPCC) i denne uge følges nøje, da de giver et indblik i Kinas retning i de kommende år.

Siden Mao Zedong har lederne i Kina været begrænset til to embedsperioder. Da Xi fik ændret denne begrænsning i 2018, forvandlede det ham til en figur med en indflydelse, der ikke er set siden formand Mao.

Hancock

Hancock

Ansvarshavende chefredaktør på DK-N DK

Følg DK Nyheder

Hjælp os med at vokse og fortsat levere gratis interessant indhold ved at følge os på Facebook


This will close in 54 seconds