• 29. september 2023 19:04

Nyheder fra hele verdenen

Kampen om energien tipper – det er bedre at have en kold og mørk vinter end at have 100 år med Rusland

Hancock

Af Hancock

mar 11, 2023

Ukrainerne nyder forårets begyndelse. Nætterne er stadig kolde, men de er ved at komme ud af en vinter med russiske missilangreb, som har afbrudt deres strøm, opvarmning og vandforsyning.

Vinteren var meget hård, men den er nu forbi, erklærer præsident Volodymyr Zelensky. Ukraine har stadig varme, og landet er urokkeligt, lyder budskabet.

Mange ukrainere siger, at det er bedre at have en kold og mørk vinter end at have 100 år med Rusland – så jeg mener, at vi kan klare det her.

Indtil torsdag havde Ukraine netop gået i mere end tre uger i træk uden strømafbrydelser og har endda haft overskud i systemet.

Der har heller ikke været russiske angreb i tre uger, og det ser ud til, at Vladimir Putins kamp for at nedbryde Ukraines forsyning er slut.

Det har været en langt mere desperat historiei løbet af krigen. Så meget som halvdelen af energiinfrastrukturen var beskadiget, og en ukrainsk ekspert i nuklear sikkerhed advarede om, at situationen var tæt på at være kritisk.

Men i de senste uger med stilhed harRusland opmagisineret våben på lager. I de tidlige timer torsdag affyrede Rusland 81 missiler og efterlod fire regioner med nødstrømsudfald. Fredag var en halv million mennesker stadig uden strøm i Kharkiv, Ukraines næststørste by.

Det er meget koldt nu. Vi har mad, men kun en del af den er blevet kogt,” siger Oleksii, mens han betragter batteriet på sin mobiltelefon falde til 14 %.

Der bor 500 mennesker i hans boligblok, og da han gik hen til sit lokale “uovervindelighedscenter” for at få strøm til sin telefon, var der for mange mennesker med samme idé.

Kiev blev også ramt, og et hospital, hvor 700 mennesker blev behandlet, var uden varme og varmt vand i flere timer.

Bombardamenter i Ukraine – kilde Flickr – kilde her

Yderligere 150.000 mennesker var uden strøm i Zhytomyr, to timers kørsel syd for grænsen til Hviderusland. Borgmesteren siger, at de næste par uger vil blive kritiske, og at der er risiko for løbende strømafbrydelser i byen vest for Kyiv.

Men da indbyggeren Eugene Herasymchuk afsluttede sin arbejdsdag på en solrig forårsdag, var han fortrøstningsfuld med hensyn til fremtiden.

Vi havde tre uger uden angreb, og vi havde strøm. Og strømmen i systemet gjorde det muligt for de lokale myndigheder at starte trolleybusserne og sporvognene op. Det var et stort skridt, for før det var den offentlige transport sat på pause.

Og for mange ukrainere varede det ikke længe, før de var tilbage på nettet.

Man kan roligt sige, at Ukraine vandt på energifronten,” udtaler Tetyana Boyko fra det borgerlige netværk Opora og roser flåden af energihjælpere og den internationale hjælp. “Lad os bede, men jeg tror, at det værst tænkelige scenarie er overstået.

Ukrainerne har fundet forskellige måder at komme igennem strømafbrydelser på, og generatorer er meget efterspurgte

Vinteren er måske nok forbi, men Oleksii i Kharkiv mener, at kampen for at redde Ukraines strømforsyning fra Vladimir Putins missiler vil fortsætte, så længe Rusland har mulighed for at slå til.

Hvert eneste af Ukraines termiske og vandkraftværker er blevet beskadiget, siden Rusland indledte sit angreb på energiinfrastrukturen i oktober sidste år. Kyiv har allerede mistet brugen af Europas største atomkraftværk i Zaporizhzhia, som er på Ruslands hænder.

Understationer er blevet reduceret til snoede metalstykker, der ikke længere kan omdanne elektricitet til strøm til husholdninger og virksomheder.

Et hold fra BBC fulgte i to uger midt om vinteren hold af ingeniører og teknikere, der arbejdede på at reparere de skader, som missilerne havde forvoldt.

En af transformerstationerne blev ramt seks gange af missiler eller droner, og det vil tage tid at erstatte de beskadigede transformatorer.

Transformatorer er hurtigt blevet Ukraines største behov. Landet har brug for flere end verden kan producere på et år, og indtil videre er der kun blevet sendt én højspændingstransformator, selv om der er ankommet snesevis af maskiner med lavere effekt.

Russiske missiler har også været rettet mod turbinehaller i et forsøg på at lamme strømforsyningen.
Efterhånden som vinteren skred frem, blev Ukraines væbnede styrker mere og mere dygtige til at nedskyde Ruslands missiler og droner.

Men i denne uge blev kun 34 af missilerne ødelagt, fordi Rusland brugte andre, højhastigheds-våben. De omfattede hypersoniske Kh-47 Kinzhal-missiler samt antiskibs- og luftværnsmissiler.

De kan forårsage en enorm, enorm ødelæggelse“, udtaler en embedsmand fra industrien.

Indtil Ruslands krig i fuld skala mod Ukraine begyndte i februar 2022, var der 15 atomreaktorer i drift på fire kraftværker. Seks af disse reaktorer var i Zaporizhzhia, der blev beslaglagt af besættelsesmagten i de første dage af invasionen.

I månedsvis har værket været i centrum for en atomstrid med store udfordringer, idet Moskva beskyldes for at ville tilslutte det til Ruslands elnet.

De tre andre kraftværker ligger i det sydlige Ukraine og i Rivne og Khmelnytskyi i vest. Tilsammen producerer de nu halvdelen af Ukraines strøm.

En kombination af en usædvanlig mild vinter og hårdt arbejde betyder, at Ukraine er kommet tilbage fra afgrundens rand, og optimismen er håndgribelig.

Kraftværkerne er blevet genoprettet og repareret. En kilde i industrien har til det engelske medie BBC udtalt, at efterhånden som dagene bliver mere solrige og varmere, vil det blive sværere og sværere for Ruslands militære magt at terrorisere landet.

Byen Dnipro i det østlige centrum har været udsat for flere dødelige missilangreb i løbet af vinteren, og denne uge var ikke anderledes.

Men der har i ugevis ikke været problemer med energiforsyningen.

Byen har forandret sig. Endelig er gadebelysningen tilbage, og det er ikke længere så uhyggeligt at gå rundt i byens gader“, udtaler Inna Shtanko, en ung mor med en søn på under to år.

Sporvognene kører i Dnipro, og gadebelysningen er tilbage, og livet virker mere normalt
Madlavning og et varmt brusebad er igen blevet en del af familiens daglige rutine. “Vores psykologiske tilstand er blevet betydeligt bedre, fordi vores familie og andre mødre også nemt kan planlægge vores dag.

Der er en lignende fortælling i Kherson, som var besat af russiske styrker, indtil de trak sig tilbage over Dnipro-floden i november sidste år.

Livet var hårdt i flere uger, efter at russerne efterlod den sydlige by uden basale forsyningsmidler.

Vi havde ingen elektricitet i omkring en måned og en uge, så havde vi den i to timer om dagen, og så holdt den gradvist op med at svigte,” siger den lokale iværksætter Alexei Sandakov.

Nu kan han prale af en regelmæssig strømforsyning, selv om presset på systemet er langt mindre end før krigen, fordi befolkningen på 55.000 indbyggere er en brøkdel af, hvad den var, før russerne invaderede.

Befolkningstallet er faldet i hele Ukraine med mere end otte millioner flygtninge uden for landets grænser, og det har også betydet mindre pres på energiinfrastrukturen. Forbruget er faldet, og flygtningene er endnu ikke kommet tilbage, som en embedsmand bemærkede.

Ruslands missilangreb ramte Kyivs energiforsyning hårdere end de fleste
Den generelle fornemmelse er, at de skader, der er forårsaget af denne seneste bølge af missiler, vil blive repareret i løbet af kort tid.

Skaderne har været betydelige, men ingeniører er blevet meget dygtige til at genoprette strømmen inden for få dage, selv efter et større angreb.

Det er som en konkurrence: Hvor hurtigt kan de forårsage skade på os, og hvor hurtigt kan vi reparere. Og den konkurrence vinder vi”, siger Oleksandr Kharchenko, der er direktør for Kyivs forskningscenter for energiindustrien i Kiev.

I Zhytomyr mener Eugene Herasymchuk, at det ser bedre ud. “Mange ukrainere siger, at det er bedre at have én kold og én mørk vinter end at have 100 år med Rusland – så jeg mener, at vi kan klare det her.”

Ukrainerne har nu alt på deres side, ifølge hr. Kharchenko, lige fra det bedre vejr til støtte fra internationale donorer og det professionelle personale i energiindustrien. Men han er mere forbeholden med hensyn til fremtiden.

Jeg siger ikke, at vi har vundet energikrigen, men jeg kan sige, at vi har vundet kampen om energien denne vinter.

Hancock

Hancock

Ansvarshavende chefredaktør på DK-N DK

Følg DK Nyheder

Hjælp os med at vokse og fortsat levere gratis interessant indhold ved at følge os på Facebook


This will close in 54 seconds