Nedtur for dansk film
Dansk film fik ingen Oscars med hjem fra verdens største Oscar fest i nat dansk tid. Oscaruddelingen blev domineret af en amerikansk film, der vandt hele syv statuetter.
Hele tre kategorier havde dansk tilknytning, da verdens største filmfest, Oscarfesten, i nat dansk tid blev skudt i gang i Hollywood. Der var nomineringer til de danske Anders Walter og Kim Magnussons med “Ivalu” for den bedste kortfilm og “A House Made of Splinters” for den bedste dokumentar, mens den danske Oscarvinder Mikkel E.G. Nielsen deltog med sin anden Oscar nominering i kategorien bedste klipning for The Banshees og Inishering.
Festen, hvorfra de fleste filmmagere vil give en halv arm for at få en Oscar med hjem og den anden halve for efterfølgende at mengle rundt blandt verdens største filmnavne, blev dog ikke den succes for dansk film, som mange havde håbet på. Der blev ingen Oscars i år.
Det blev den lidt mystiske film “Everything Everywhere All at Once” som fuldstændig dominerede Oscar-uddelingen. Filmen, der er lavet af instruktørparret Dan Kwan og Daniel Scheiner, vandt hele syv af de store priser blandt andet for foto og instruktion. Michele Yeoh vandt bedste skuespillerinde i en hovedrolle, mens Ke Huy Quan og Jamie Lee Curtis vandt bedste skuespillerinde og bedste skuespillerinde i biroller.
“All Quiet on the Western Front” havde også en god aften, hædret som den bedste internationale spillefilm, samt for bedste originale partitur, kinematografi og produktionsdesign.
Andre bemærkelsesværdige sejre omfattede Brendan Fraser som bedste skuespiller for “The Whale” og CNN’s “Navalny” som bedste dokumentarfilm.
Men mon ikke – når tømmermændende først har lagt sig hos de danske deltagere – at de alligevel rejser hjem med glæde og stolthed over at være blevet nomineret.