• 11. december 2023 12:58

Nyheder fra hele verdenen

Er en ny finanskrise på vej?

Helge Christensen

Af Helge Christensen

mar 15, 2023

Er en ny finanskrise på vej?

Finansanalytikere, banker og regeringer verden over har i disse dage travlt med at nedtone frygten for en ny finanskrise. Det sker efter, at Silicon Valley Bank i den amerikanske delstat Californien i sidste uge krakkede. Alligevel frygter mange, at det kan være begyndelsen på en ny finanskrise, som den vi så begyndelsen på den 15. september 2008.

Den dag stod amerikanerne op til det, ingen troede var muligt, da den  internationale bank- og finanskoncern, Lehman Brothers måtte kaste håndklædet i ringen og erklære sig konkurs. Den største konkurs i USA’s historie var en realitet. Mange husker, hvordan dette skulle starte en lavine af konkurser verden over – også i den danske bankverden med Roskilde Banks kollaps som den første.

Netop som flere analytikere kort efter krakket var ude og vurdere, at konkursen i Silicon Valley Bank var et isoleret tilfælde fulgte endnu en bank, Signature, efter og måtte lukke og slukke i weekenden.

Og da First Republic og Western Alliance Bancorporation oplevede fald på henholdvis 70 og 82 procent, gav det ekstra benzin til bekymringsbålet.

Silicon Valley Bank, der var en bank på størrelse med vores egen Danske Bank, er siden genåbnet under nyt navn, Silicon Valley Bridge Bank, efter at myndighederne overtog kontrollen. Bankens kunder har igen rådighed over deres indestående. Det fremgår af bankens hjemmeside, hvoraf det også fremgår, at bankens kunder sent mandag aften modtog en email fra bankens nye og meget erfarne administrerende direktør  Tim Mayopoulos.

Silicon Valley Bridge Bank er åben og driver forretning som normalt,” lød e-mailen.

Bankforretningen drives som normalt i Silicon Valley Bridge Bank

Nationalbanken ser ikke tegn på dansk uro efter amerikansk bankkollaps

Skærpede likviditets- og kapitalkrav og reguleringen for danske banker mindsker ifølge Nationalbanken de risici, som knækkede amerikanske Silicon Valley Bank.
– Vi vurderer ikke, at der er tegn på, at Silicon Valley Banks konkurs eller de forhold, der ledte til den, udfordrer den finansielle stabilitet i Danmark, skriver Nationalbanken.
Kilde Finanswatch

 

Helge Christensen

By Helge Christensen

Undersøgende journalist, og klummeskribent hos DK-Nyheder

Følg DK Nyheder

Hjælp os med at vokse og fortsat levere gratis interessant indhold ved at følge os på Facebook


This will close in 54 seconds