• 20. januar 2025 1:24

Nyheder fra hele verdenen

Atomkraft splitter Europa – her er de lande, der skiller sig ud

Hancock

ByHancock

nov 6, 2022

Energikrisen har endnu en gang gjort atomkraft til et varmt politisk emne i EU. For mens nogle lande sætter deres håb på atomkraft, er andre lande imod.

Østrig er omgivet af atomkraftkritikere og er måske det mest kritiske land i EU, udtaler SVT’s Europa-korrespondent David Boati.

Kernekraft er en vigtig del af Europas elforsyning, men EU-landene har en delt holdning til kernekraft. Nogle er for, mens andre er stærkt imod.

EU omfatter f.eks. Polen, som i øjeblikket ikke har nogen kernekraft, men drømmer om at opbygge den, og Tyskland, som har masser af kernekraft, men som er i færd med at udfase den i et hurtigt tempo.

Energikrise i Europa
Det er klart, at energikrisen har fået mange lande i Europa til at genoverveje deres tilgang. I flere lande, hvor der tidligere er truffet beslutning om at udfase atomkraft, er man nu ved at bremse op for at sikre elproduktionen.

Generelt er holdningen i Europa noget mere positiv. Atomkraft har fået et lidt grønnere image i lyset af klimakrisen og behovet for at frigøre os fra russisk gas“, siger David Boati.

Kernekraft skaber konflikter
Tyskland er blevet stærkt kritiseret for sine øgede emissioner, da landet valgte at skifte fra atomkraft til kul, og i Danmark vækker planerne om ny atomkraft på tværs af Øresund stærke følelser.

Læs artikel om modstanden mod atomkraft her >>

Barsebäck har længe været et konfliktområde mellem landene. For dem, der har valgt ikke at investere i atomkraft af sikkerhedshensyn, er det selvfølgelig ærgerligt, hvis naboen bygger lige på den anden side af grænsen, siger David Boati.

Frankrig mod Tyskland, Østrig mod Tjekkiet og Sverige mod Danmark –

SÅDAN SER EU’S ELPRODUKTION FRA KERNEKRAFT UD:

Af alle energikilder, der producerer elektricitet i EU, tegner atomkraft sig for en fjerdedel af den samlede elektricitetsproduktion.

Den største producent, Frankrig, tegner sig for ca. 50 % af den samlede EU-produktion.

På anden og tredjepladsen kommer Tyskland og Spanien med hver 9 %.

Derefter kommer Sverige, som tegner sig for 7 % af den nukleare andel.

Kilde: Eurostat

 

 

 

Hancock

By Hancock

Ansvarshavende chefredaktør på DK-N DK

Følg DK Nyheder

Hjælp os med at vokse og fortsat levere gratis interessant indhold ved at følge os på Facebook


This will close in 54 seconds