289 aktive virksomheder erklærede sig konkurs i marts, ifølge nye tal fra Danmarks Statistik.
Dette tal er lidt højere end måneden før og har medført et tab på 2222 fuldtidsstillinger. I hele første kvartal blev 5000 jobs ramt i forbindelse med en konkurs, hvilket er en stigning på 63 procent sammenlignet med gennemsnittet i første kvartal i perioden mellem 2013 og 2022.
Kristian Skriver, der er seniorøkonom i Dansk Erhverv, påpeger, at antallet af konkurser er steget markant i år og minder om tallet fra årene omkring finanskrisen. Virksomheder inden for byggeri, transport og restauration er særligt hårdt ramt og står for 39 procent af de konkursramte jobs.
Udviklingen i økonomien, herunder de stigende renter og den høje inflation, vil få flere virksomheder til at dreje nøglen om, advarer Kristian Skriver. De kraftige rentestigninger kan føre til en brat nedgang i byggeriet, hvilket vil få flere byggevirksomheder til at gå konkurs i 2023.
En anden årsag til stigningen i antallet af konkursramte virksomheder er, at der de seneste år har været unaturligt få. Dette skyldes, at coronalån har holdt hånden under pressede virksomheder. Nu er mange af disse lån ved at blive betalt tilbage, hvilket er med til at sende en del virksomheder ud over kanten, forklarer Jeppe Juul Borre, cheføkonom i Arbejdernes Landsbank.
Det er klart, at økonomisk usikkerhed og ustabilitet kan føre til flere konkurser. Men det er også vigtigt at huske på, at konkurser er en naturlig del af erhvervslivet og kan være et tegn på en nødvendig justering i økonomien. Det er vigtigt, at de relevante myndigheder tager de nødvendige skridt for at støtte de ramte virksomheder og medarbejdere, så de kan komme videre.