• 11. december 2023 12:29

Nyheder fra hele verdenen

Kig op kl 20:49 i aften!

Hancock

Af Hancock

mar 25, 2023

Kl 20:49 idag lørdag, bør du kigge op mod himlen- der er mulighed for at se noget helt spektakulært:

En stor asteroide passerer lørdag aften dansk tid mellem Jorden og Månen, og den er større end de fleste asteroider, der normalt passerer Jorden. Det Europæiske Rumagentur (ESA) har oplyst, at asteroiden, der har fået navnet 2023 DZ2, måler 40 gange 70 meter, og den passerer med en afstand på 175.000 kilometer til Jorden.

Selvom det kan lyde tæt, er der ifølge ESA ingen grund til at frygte, at asteroiden rammer Jorden. Richard Moissl, afdelingsleder i ESA, forsikrer, at asteroiden passerer sikkert forbi uden at udgøre nogen trussel.

Selvom asteroider, der passerer Jorden, ikke er usædvanlige, så er 2023 DZ2 større end de fleste og passerer normalt kun én gang hvert tiende år. Asteroider er klippestykker, der kredser om Solen, og hvis et stykke af en asteroide knækker af, kaldes det en meteor. Nogle gange styrter meteorer ned og rammer Jordens overflade.

Asteroiden vil passere forbi med en hastighed på 28.000 kilometer i timen, så man skal være hurtig, hvis man vil have øje på den. Det er en påmindelse om, hvor lille vores del af universet er, og hvor mange farer og trusler, der kan befinde sig derude. Heldigvis har ESA fulgt asteroidens bevægelser, og der er ingen grund til bekymring. Det er dog stadig spændende at tænke på, at sådan en stor asteroide passerer forbi lige nu, mens vi går om vores daglige gøremål.

 

Asteroiden 2023 DZ2 blev opdaget den 28. februar 2023 af en astronom fra Catalina Sky Survey i Arizona, USA. Asteroiden er klassificeret som en Aten-asteroide, hvilket betyder, at dens bane krydser Jorden i dens omløb om Solen. 2023 DZ2 er omkring 40-70 meter bred og blev estimeret til at passere med en afstand på omkring 175.000 kilometer fra Jorden den 25. marts 2023 klokken 20.49 dansk tid.

 

Selvom asteroiden ikke udgør en trussel mod Jorden, er dens størrelse og tætte passage relativt usædvanlig, da asteroider af denne størrelse kun passerer så tæt på Jorden en gang hvert tiende år. Asteroidens hastighed er også bemærkelsesværdig, da den bevæger sig med en hastighed på omkring 28.000 kilometer i timen.

Asteroiden 2023 DZ2 er et interessant studieobjekt for astronomer og rumforskere, da dens passage giver mulighed for at studere dens bane og egenskaber. Asteroider kan indeholde vigtige informationer om solsystemets oprindelse og udvikling, og derfor er det vigtigt at studere dem og lære mere om deres sammensætning og bevægelse.

Hvis du ikke selv har mulighed for at komme ud og se den, så har vi her fundet en livestream så du kan sidde hjemme i varmen og se passagen:

I alt er der kendt mere end 800.000 asteroider i solsystemet, og de fleste af dem befinder sig i asteroidbæltet mellem Mars og Jupiter. Nogle af disse asteroider kan potentielt udgøre en trussel mod Jorden, og derfor er der konstant forskning i at overvåge og identificere dem, så vi kan tage forholdsregler, hvis der skulle opstå en trussel mod Jorden.

Hold øje med vejret og dine chancer for at se astoroiden – læs evt også vores bud på vejret her >>

Hancock

By Hancock

Ansvarshavende chefredaktør på DK-N DK

Følg DK Nyheder

Hjælp os med at vokse og fortsat levere gratis interessant indhold ved at følge os på Facebook


This will close in 54 seconds