• 11. december 2023 14:31

Nyheder fra hele verdenen

Danmark og Tyskland indgår aftale om brint

Hancock

Af Hancock

mar 24, 2023

Danmark og Tyskland vil etablere en brintrørledning mellem de to lande med det mål at have den færdig i 2028. Det annoncerede de danske klimaminister, Lars Aagaard (M), og den tyske økonomi- og klimaminister, Robert Habeck, på et pressemøde fredag morgen. Rørledningen vil transportere brint fra det vestlige Jylland til det nordlige Tyskland.

Deklarationen, som de to ministre har underskrevet, har til formål at afklare rammerne omkring ledningen og beslutte, hvem der skal drive den. Det dansk-tyske samarbejde om brintrørledningen er en del af en bredere aftale om Power-to-X, som Folketinget indgik i marts sidste år.

Power-to-X-processen omdanner strøm og vand til brint gennem elektrolyse, som derefter kan bruges direkte i for eksempel lastbiler, færger eller industrien. Danmark har sigtet mod at opbygge en elektrolyse-kapacitet på fire til seks gigawatt frem mod 2030 med aftalen fra marts sidste år.

Tyskland bruger i dag store mængder brint i industrien, men brinten er lavet af fossil naturgas. Landet har behov for at skifte til brint lavet af vind og sol. Danmark har stadig en begrænset efterspørgsel på brint, men dette kan øges med et samarbejde med Tyskland.

Den nye brintrørledning vil forbedre samarbejdet mellem Danmark og Tyskland inden for klima- og energispørgsmål, og begge lande er enige om, at det er vigtigt at samarbejde på tværs af grænserne for at nå målene for den grønne omstilling.

Hancock

By Hancock

Ansvarshavende chefredaktør på DK-N DK

Følg DK Nyheder

Hjælp os med at vokse og fortsat levere gratis interessant indhold ved at følge os på Facebook


This will close in 54 seconds