• 11. december 2023 14:38

Nyheder fra hele verdenen

Et portræt af en Iraker: Tæt på Saddam Hussein

Hancock

Af Hancock

mar 25, 2023

Saddam Hussein var en irakisk politiker og militærleder, der ledte Irak gennem næsten tre årtier som diktator. Han blev født den 28. april 1937 i landsbyen Al-Awja i nærheden af Tikrit, som på det tidspunkt var en del af det britiske mandatområde i Irak. Hans far døde, før Saddam blev født, og hans mor giftede sig igen kort tid efter hans fødsel.

Saddam voksede op i en fattig familie og fik ikke nogen formel uddannelse udover grundskolen. Han flygtede fra sin stedfar og levede som gadeunge i sin barndom. Han tilsluttede sig Ba’ath-partiet som 20-årig og blev hurtigt en ledende figur i partiet, der var præget af en stærk panarabisk og socialistisk ideologi.

En ung Saddam Hussin

I 1958 blev kongedømmet i Irak afskaffet, og en republikansk regering blev etableret. Saddam var en del af kupgruppen, der gennemførte dette kup. Han blev arresteret i 1964 og tilbragte flere år i fængsel. Mens han var i fængsel, studerede han politik og islamisk teologi og udviklede en ideologi om en stærk og enhedsorienteret arabisk stat.

Efter at være blevet løsladt fra fængslet, blev Saddam leder af Iraks Ba’ath-parti og blev udnævnt til vicepræsident i 1968. Han stod bag et kup, der bragte partiet til magten, og blev udnævnt til Iraks præsident i 1979 efter at have myrdet sin forgænger, Ahmad Hassan al-Bakr.

Saddam førte en aggressiv udenrigspolitik og støttede palæstinenserne i deres kamp mod Israel. Han var også en af de mest prominente figurer i krigen mod Iran, der varede fra 1980 til 1988. Krigen var ødelæggende for begge lande, men Saddam havde håbet på at udvide sit territorium og blive den dominerende magt i regionen. Krigen endte med en militær uafgjort, og millioner af mennesker mistede livet.

I 1990 invaderede Saddam Kuwait og erklærede det for en del af Irak. Dette førte til en international koalition, der blev ledet af USA, og der blev iværksat en militær intervention, kendt som Operation Desert Storm. Koalitionen befriede Kuwait og besejrede Iraks militære styrker i løbet af få uger.

Saddam fortsatte med at lede Irak som præsident, og hans regime blev kendt for at undertrykke politiske modstandere og for at begå alvorlige menneskerettighedskrænkelser. Der var også mistanke om, at han arbejdede på at udvikle masseødelæggelsesvåben, hvilket førte til en international isolation af Irak og flere omfattende sanktioner.

I 2003 invaderede USA og en international koalition igen Irak.

I 2003 besluttede USA og en international koalition at invadere Irak, en beslutning der blev stærkt kontroversiel og mødte modstand fra mange lande og befolkningsgrupper. Baggrunden for invasionen var mistanken om, at Irak besad masseødelæggelsesvåben, som kunne udgøre en trussel mod verdenssamfundet.

Kort over operationer på jorden under Operation Desert Storm fra den 24.-28. februar 1991.

Den amerikanske præsident, George W. Bush, gav en række taler og interviews, hvor han argumenterede for nødvendigheden af at invadere Irak. Han henviste til rapporter fra efterretningstjenester, der angiveligt beviste, at Irak var i besiddelse af kemiske og biologiske våben samt arbejdede på at udvikle atomvåben.

Mange kritikere argumenterede imidlertid for, at USA og dets allierede ikke havde tilstrækkelige beviser for deres påstande, og at invasionen var et brud på international lov og en trussel mod global stabilitet og sikkerhed.

Den 20. marts 2003 begyndte de amerikanske og internationale styrker at bombe og angribe mål i Irak. Saddam Husseins regime blev hurtigt destabiliseret, og amerikanske og britiske tropper nåede hurtigt frem til hovedstaden Bagdad. Saddam Hussein gik i skjul og var ikke i stand til at koordinere en effektiv modstand mod de fremrykkende tropper.

I juli 2003 blev to af Saddams sønner, Uday og Qusay Hussein, dræbt af amerikanske styrker under en skudveksling i Mosul. Deres død blev set som et stort slag mod Saddams regime, men Saddam selv var stadig på fri fod.

 

Efter invasionen af Irak i 2003 ledet af USA og deres allierede, blev Saddam Hussein afsat fra sin magtposition og gik under jorden. Det skulle tage mere end ni måneder, før han blev fundet og fanget.

Sådan så Saddam ud, efter hans tilfangetagelse…

Efter Saddam Husseins fald gik han under jorden og blev en af de mest eftersøgte mænd i verden. De amerikanske og irakiske myndigheder var fast besluttede på at finde ham og stille ham for retten for forbrydelser mod menneskeheden. Der blev sat en stor jagt i gang på Saddam Hussein, og belønningen for information, der kunne føre til hans anholdelse, var på 25 millioner dollars.

Den 13. december 2003 var et gennembrud i jagten på Saddam Hussein. USA’s militær havde indhentet information om, at han befandt sig i et område nord for Bagdad i Irak. En specialstyrke bestående af amerikanske og irakiske soldater blev sendt til området, hvor de begyndte at undersøge et område i landsbyen Ad Dawr.

Efter flere timers søgen fandt de en skjult luge i jorden, der førte ned til en underjordisk bunker. Bunkeren var sparsomt møbleret, men der var tegn på, at nogen havde opholdt sig der for nylig. Efter yderligere søgning i området fandt de endelig Saddam Hussein skjult i et hul i jorden, iført beskidt tøj og skægget tydeligt negliceret.

Da Saddam Hussein blev fundet, var han ikke helt modstandsløs. Han var bevæbnet med en pistol og ville ikke give op uden kamp. Men specialstyrken fik hurtigt kontrol over situationen og arresterede ham uden at nogen kom til skade. Saddam Hussein blev overgivet til irakiske myndigheder og blev senere stillet for retten i Irak for sine forbrydelser.

Saddam Husseins tilfangetagelse var en stor sejr for de amerikanske og irakiske myndigheder, der havde jagtet ham i mere end ni måneder. Hans anholdelse blev set som en milepæl i den irakiske krig, og det var et stærkt symbol på, at USA og deres allierede var i stand til at opretholde lov og orden i Irak.

Efter hans anholdelse blev Saddam Hussein dømt for forbrydelser mod menneskeheden og henrettet i 2006. Selv om hans regime var ovre, er hans arv stadig synlig i Irak og resten af verden.

Saddam Hussein var en brutal diktator, der satte sig selv og hans magt før alt andet, og hans handlinger havde en dyb indvirkning på Irak og resten af verden.

Hancock

By Hancock

Ansvarshavende chefredaktør på DK-N DK

Følg DK Nyheder

Hjælp os med at vokse og fortsat levere gratis interessant indhold ved at følge os på Facebook


This will close in 54 seconds