Epidemi af Mycoplasma-Infektioner Rammer Danmark: Kold Lungebetændelse på Fremmarch
En stigende bølge af mycoplasma-infektioner, også kendt som kold lungebetændelse, har ramt Danmark og er nu officielt blevet erklæret som en epidemi, ifølge en pressemeddelelse fra Statens Serum Institut (SSI) onsdag.
I de seneste uger er antallet af danskere, der tester positive for luftvejsinfektionen Mycoplasma pneumoniae, steget markant. Seniorforsker ved SSI, Hanne-Dorthe Emborg, rapporterer, at antallet af tilfælde er “væsentligt flere end normalt” og bekræfter, at smitten er bredt udbredt over hele landet.
Mycoplasma-infektioner optræder i bølger og rammer grupper i befolkningen, der endnu ikke har opbygget immunitet. Derfor er det typisk børn i alderen 6-12 år, der er mest sårbare, hvilket understreger, at dette er en sygdom, der ofte observeres i skolemiljøer.
Seniorforskeren påpeger, at de seneste fire år har set usædvanligt lave tilfælde af mycoplasma-infektioner, og at den nuværende epidemi kan skyldes, at børn i den alder, der normalt rammes, ikke tidligere har været udsat for sygdommen.
Den sidste epidemi af kold lungebetændelse i Danmark fandt sted i årene 2015 til 2018, hvor der var mange tilfælde tre sæsoner i træk. Typisk oplever Danmark epidemier af mycoplasma-infektioner hvert fjerde år.
Hanne-Dorthe Emborg forklarer, “De seneste knap fire år har antallet af mycoplasma-infektioner været ekstremt lavt, og det er derfor ikke usædvanligt, at vi har en epidemi nu. Vi har faktisk ventet på den, siden vi lukkede landet op efter covid-19-pandemien.”
Symptomer på mycoplasma-infektion ligner ofte dem, der opleves ved influenza, herunder hovedpine, træthed, ondt i halsen og en vedvarende, tør hoste, især om natten. Mange lider også af feber, men sjældent i den grad, man ville forvente ved en klassisk lungebetændelse. Det er vigtigt at bemærke, at almindelig penicillin ikke er effektivt mod kold lungebetændelse.