• 29. september 2023 18:13

Nyheder fra hele verdenen

Igen nordlys over Danmark – se de spektakulære billeder her

Hancock

Af Hancock

mar 16, 2023

Nordlyset – mange drømmer om at se det – i denne artikel får vi indblik i hvordan fotograf Arturs Pirazkov forbereder sig på en tur for at at fange det sagnomspundne smukke lys.

Nordlyset, eller aurora borealis, er smukke dansende bølger af lys, som har betaget mennesker i årtusinder. Men trods al sin skønhed er dette spektakulære lysshow en ret voldsom begivenhed.

Energipartikler fra solen rammer Jordens øvre atmosfære med hastigheder på op til 72 millioner km/t, men vores planets magnetfelt beskytter os mod angrebet.

Når Jordens magnetfelt omdirigerer partiklerne mod polerne – der er også sydlys, som du kan læse om nedenfor – forvandles den dramatiske proces til et filmisk atmosfærisk fænomen, der blænder og fascinerer både forskere og himmelobservatører.

 

DK NYHEDER har været i kontakt med fotografen af billederne her i artiklen –
Her er hvad Arturs Pirazkov fortæller om jagten på det smukke lys:

Mit navn er Artur Pirozhkov og jeg bor i byen Hirtshals. Jeg begyndte at studere fænomenet nordlys for et år siden og i løbet af denne tid så jeg en masse. Så sent som i går var der et sindssygt stærkt nordlys, som jeg så med mine egne øjne kl 00.19 d. 16.03.23 

Inden jeg går på fotojagt efter nordlys planlægger jeg altid eksponeringen på forhånd, leder efter smukke steder på google map, og selvfølgelig løber jeg en risiko for en tur uden succes, da nordlys nogle gange kun ses i 5 sekunder og andre gange i 5 timer i streg, og turen fra mit hjem er omkring 100 kilometer.

Arturs forbereder altid sine ture med hjælp fra Google Maps og vejrudsigten…

Som man siger, ”hvo intet vover… drikker ikke champagne”.

 

Nedenstående billeder er taget med en lukketid på 6 sekunder  – billederne er ikke blevet modificeret, forstærket eller andet i eksempelvis Photoshop eller andre programmer efterfølgende:

 

Du er mere end velkommen til at besøge min gruppe på Facebook, hvor jeg altid deler mine erfaringer og gratis hjælper folk med at komme i gang med jagten på gode billeder – se gruppen her >
Hilsen Arturs 🙂

 

Har du nogle smukke billeder du ønsker at dele, eller en interessant historie – så skriv til os på info@dk-n.dk 

Hancock

Hancock

Ansvarshavende chefredaktør på DK-N DK

Følg DK Nyheder

Hjælp os med at vokse og fortsat levere gratis interessant indhold ved at følge os på Facebook


This will close in 54 seconds