• 24. august 2024 12:25

Nyheder fra hele verdenen

Mozart skræmmer bøllerne væk

Helge Christensen

ByHelge Christensen

mar 16, 2023
Foto af banegårdsindgangen - De urolige og voldelige elementer og grupperinger bliver nu smidt væk fra området omkring banegården i Herning med fuld musik.

Mozart skræmmer bøllerne væk

Hvad politikerne, politiet og tryghedsvagter ikke har kunnet løse, ser nu ud til at være lykkedes på en alternativ måde på banegården i Herning. Her har man de seneste år oplevet en markant stigning i antallet af uønskede personer og grupperinger, der gør de rejsende utrygge. De bliver nu smidt ud med fuld musik af ingen ringere end Wolfgang Amadeus Mozart og andre klassiske komponister.

De lifligste toner af Mozarts Elvira Madigan tema fra hans 21. klaverkoncert strømmer én i møde, når man nærmer sig banegårdsområdet i Herning denne onsdag eftermiddag i marts.

Indtil en opfindsom sjæl fik en idé, der har gjort de fleste rejsende en stor tjeneste, oplevede mange, at det var utrygt at skulle rejse med bus eller tog. Især ventetiden på perronen eller i DSB´s ventesal kunne for nogen være en skræmmende oplevelse, når forskellige grupperinger med deres foruroligende adfærd, terroriserede de rejsende eller stod og handlede stoffer.

I dag, kun 14 dage efter forsøget startede, har det ifølge mange af de rejsende skabt en helt anden, rolig atmosfære. De uønskede elementer er i bogstaveligste forstand blevet smidt ud med fuld musik.

Flere utrygge ældre

Til trods for at Justitsministeriets Tryghedsundersøgelse i 2021 viste en samlet nedgang i antallet af borgere, der føler sig utrygge, er der en betydelig stigning af ældre borgere, der især føler sig utrygge ved at færdes på stationer, ved stoppesteder og på stianlæg.

Det er nogle af dem, DSB nu kommer i møde med det nye tiltag, fortæller Jørgen Dyrendahl Rasmussen, der er chef for stationsservice i DSB. Han tilføjer, at de tilbagemeldinger han får, indikerer at forsøget virker.

Idéen er, at for almindelige rejsende, der kun opholder sig på stationen i kortere tid, skal musikken være en positiv oplevelse. De støjende og urolige elementer grupperer sig ofte på stationen i flere timer, og for dem er det tilsyneladende en lidelse at lytte til den samme musik igen og igen.

Der har da også kun været få klager fra rejsende, der synes at musikken er for høj, forklarer DSB chefen.

– Vi evaluerer løbende og kan dæmpe og skrue op for lyden efter behov. Det handler ikke om opera som udgangspunkt, men det er det, vi spiller, da det andre steder i verden har vist sig at have den ønskede effekt. Ballademagerne bliver simpelthen væk, fordi det generer deres øregange. Vi gør det selvfølgelig ikke for at genere de rejsende, men for at skabe mere trygge rammer, understreger Jørgen Dyrendal Rasmussen.

Musikken er ikke det eneste tiltag, DSB nu indfører. Der er også ansat en tryghedsvagt, som opholder sig på stationen på de mest sårbare tidspunkter.

I cykelkælderen har der de senere år været en livlig trafik af narkohandlere, der mødtes med deres kunder. Derfor har DSB  allieret sig med komponisterne Martin Jantzen og Søren Bundgaard, der har specialkomponeret en melodisk rundgang, der kører non-stop i kælderen. Musikken lyder beroligende i starten, men er designet til, at man hurtigt begynder at irriteres over den.

Forsøget med musik på DSB´s stationer foregår indtil videre på 14 stationer landet over.

DK Nyheder har spurgt de rejsende, hvad de mener om DSB´s forsøg.

Lisbeth Lægsgaard, 50 og fra Herning kommer ofte på Herning banegård, hvor hun træner med hunden Bell, der er udvalgt til at skulle være førerhund for blinde.

“Musikken har en beroligende effekt på mig og ikke mindst på Bell. For det første er jeg nu fri for tilråb fra gadedrengene, og Bell kan bedre koncentrere sig om sine opgaver”, siger Lisbeth, der håber at forsøget fortsætter.


Gumya Li på 27 og fra Kina var på vej til København, hvor han skulle med et fly videre til Beijing efter i et par år at have studeret på Ingeniørhøjskolen på Aarhus Universitet.

“Vi har også masser af musik på stationerne i Kina, men det er mest for de rejsendes skyld. Jeg nyder det, og kan det samtidigt holde de urolige personer væk samtidigt, er det bare helt perfekt”.


Birthe Jensen er 85 år og fra Herning. Hun er næsten blind og kommer flere gang om ugen på stationen. Hun kan godt lide musikken, men mener, at den kan give et andet problem end det, man forsøger at løse.

“Musikken kan være meget høj. Så høj, at hvis man er i problemer og råber om hjælp, kan andre måske ikke høre én, siger hun”.


 

Frederik Jensen på 26 er buschauffør ved Tidebus, der driver Herning bybusser. Han kommer på stationen i Herning mange gange om dagen og er ikke et øjeblik i tvivl om, at musikken har en præventiv virkning på uromagere.

“Det er helt tydeligt, at der i dag er færre uønskede personer og grupperinger på stationen. Det byder jeg  velkommen. Jeg er fri for at skulle bekymre mig om, hvem jeg møder, når jeg skal på toilettet eller op i ventesalen, hvor jeg spiser min frokost, siger han.

 


Mikkel Tranberg Eriksen på 21, er ekspedient i DSB´s Seven Eleven på banegården.

“Vi har tidligere oplevet uro i både ventesalen og her i butikken. Men efter musikken er kommet til, har vi ikke oplevet noget”, siger Mikkel.


 

Jørgen Dyrendal Rasmussen, chef for stationsservice i DSB.

“Der er andre, der har været med til at øge trygheden end Mozart”, smiler Jørgen og tilføjer, at både politiet, Herning Kommune og gademedarbejdere støtter initiativet, ligesom politiet har øget patruljeringen ved området.

Foto af banegårdsindgangen – Fotograf Helge Christensen – Journalist hos DK-Nyheder

De urolige og voldelige elemeter og grupperinger bliver nu smidt væk fra området omkring banegården i Herning med fuld musik.

 

 

Helge Christensen

By Helge Christensen

Undersøgende journalist, og klummeskribent hos DK-Nyheder

Følg DK Nyheder

Hjælp os med at vokse og fortsat levere gratis interessant indhold ved at følge os på Facebook


This will close in 54 seconds