• 29. september 2023 19:45

Nyheder fra hele verdenen

Bliver Skt. Hans aften aflyst?

Hancock

Af Hancock

jun 8, 2023

Tørken hærger i Danmark, og det danske beredskab slår alarm og advarer om mulige afbrændingsforbud.

Maj var den tørreste måned i 15 år, og ifølge myndighederne er der ingen eller meget lidt nedbør i sigte de kommende uger.

Ifølge Danske Beredskaber er der øget risiko for afbrændingsforbud på grund af det varme og tørre vejr, der forventes at fortsætte. Det lokale brandvæsen vil vurdere, om der skal indføres afbrændingsforbud. Allerede nu oplever beredskabet en markant stigning i antallet af naturbrande i forhold til normalen for denne tid af året.

Bjarne Nigaard, sekretariatschef i Danske Beredskaber, forklarer, at brandene primært skyldes uforsigtig menneskelig adfærd. Han påpeger også, at hvis det tørre vejr fortsætter frem mod sankthans, vil det være usandsynligt at opretholde større bål i hele landet på grund af brandfaren.

Tørken i maj har været den værste i 15 år, og nedbørsmængden har været langt under gennemsnittet. Dette minder om sommeren i 2018, hvor træer døde, søer tørrede ud, og landbrugsudbyttet blev betydeligt reduceret på grund af vandmangel. Dengang blev der også indført afbrændingsforbud i halvdelen af landet, herunder til sankthansaften.

Tørkeindekset viser, at de centrale og sydlige dele af Jylland har lav risiko for tørke, mens resten af Danmark hovedsageligt har forøget risiko for tørke. Bornholm topper på indekset med høj risiko for tørke på den sydvestlige del af øen. Landsgennemsnittet er 6,4, hvilket er lidt over det normale for årstiden.

DMI forudsiger desværre også fortsat tørt vejr og en lav chance for regn i de kommende uger. Professor Jens Hesselbjerg Christensen fra Københavns Universitet påpeger, at tørke vil blive mere almindeligt i fremtiden.

Selv i Norge er situationen alvorlig, og brandvæsenet overvejer at indføre totalforbud mod bål på grund af den øgede risiko for skovbrande.

Offentligheden opfordres derfor til at være opmærksom på mulige afbrændingsforbud og den høje brandfare.

Hancock

Hancock

Ansvarshavende chefredaktør på DK-N DK

Følg DK Nyheder

Hjælp os med at vokse og fortsat levere gratis interessant indhold ved at følge os på Facebook


This will close in 54 seconds