• 11. december 2023 13:03

Nyheder fra hele verdenen

Varsel om forhøjet vandstand – se kortet her

Hancock

Af Hancock

okt 20, 2023

Aktuelt varsel – næste 48 timer

 Varsling om vindstød af stormstyrke

DMI har et aktuelt varsel ud om risiko for forhøjet vandstand. Lidt specielt, har vi et kraftigt lavtryk som nærmer sig fra sydøst, hvor normalen er at de kommer vest/sydvest fra.

 Risiko for kraftig regn

 Varsling om forhøjet vandstand

Der er DMI Varsel for forhøjet vandstand i den sydlige del af Lillebælt, den vestlige del af Østersøen, samt området omkring Køge Bugt. Der er DMI varsel for stormende kuling med vindstød af stormstyrke for en større del af landet. Yderligere er der DMI risiko for kraftig regn for hele landet.

Vi forventer, at vandstanden i den sydlige del af Lillebælt kulminerer natten til lørdag og kommer op mellem 180 og 220 cm over normal vandstand (DVR). I det sydfynske øhav forventes vandstand mellem 170 og 200 cm over normal vandstand (DVR), mens Lolland-Falsters sydkyst og området omkring Køge Bugt kan forvente en vandstand på 140 til 180 cm over normal vandstand (DVR).

Her fredag morgen blæser der allerede en frisk vind til hård kuling fra øst og nordøst med vindstød op til stormende kuling. Vinden tiltager yderligere i løbet af dagen og når efterhånden op på stormende kuling med vindstød af stormstyrke, kraftigst over den sydlige del af landet. Vinden forventes at kulminere fredag aften og derefter langsomt aftage.

Den forhøjede vandstand skyldes flere faktorer. Meget vestenvind de sidste dage har presset store mængder vand fra Nordsøen ind i Østersøen. Den store vandmængde er nu på vej tilbage ud i Nordsøen. Her skal vandet igennem de smalle danske sunde og bælter som virker som en flaskehals, hvor vandet derfor hober sig op. Den kraftige østenvind bidrager så yderligere til at få vandstanden til at stige, og derfor får vi de usædvanligt høje vandstande. Endvidere skal man være opmærksom på, at den kraftige vind genererer store bølger, som ydeligere kan forværre situationen.

Udover blæsten kommer der også udbredt regn fra fredag aften. Derfor har vi et DMI risiko ude for kraftig regn fra fredag kl. 18 til lørdag kl. 18, hvor der kan falde mere en 30 mm regn. Dette giver risiko for oversvømmelse i lavtliggende kystnære områder i Sydøstjylland og Sydvest og på Sydfyn, fordi den forøgede mængde vand i åerne ikke kan løbe ud i havet grundet den forhøjede vandstand.

Kilde: DMI

Hancock

By Hancock

Ansvarshavende chefredaktør på DK-N DK

Følg DK Nyheder

Hjælp os med at vokse og fortsat levere gratis interessant indhold ved at følge os på Facebook


This will close in 54 seconds