• 13. marts 2025 7:07

Nyheder fra hele verdenen

Nu sker det! – Barsebäck v2 ser ud til at være en realitet!

Hancock

ByHancock

okt 30, 2022

Barsebäcks ejer ønsker at bygge et nyt atomkraftværk: “Positive signaler fra Regeringen”.

Ejeren af Barsebäck ønsker at bygge et nyt atomkraftværk. Nu præsenterer de deres vision: et nyt anlæg, der skal stå færdigt i 2030’erne.

– I dag har vi ikke nok energi i Skåne, og vi vil gerne bidrage til løsningen, siger Åsa Carlson, administrerende direktør for Barsebäck Kraft.

Kun få uger efter den nye højreregering er trådt til, fremlægger Uniper, som ejer Barsebäck-kraftværket og datterselskabet Barsebäck Kraft, nu planer om et nyt atomkraftværk på Kap Kävlinge i Skåne. Selv om virksomheden længe har tænkt på at bygge et nyt anlæg, er det først nu, at den ser en mulighed for at gøre sin vision til virkelighed.

– “Planen er sendt til den nye regering, som har taget positivt imod planen“, siger Åsa Carlson, administrerende direktør i Barsebäck Kraft.

Energipark baseret på atomkraft
Nedrivningen af reaktor 1 og 2 i Barsebäck er i øjeblikket i gang. Dette forventes at vare indtil 2028, hvorefter den egentlige nedrivning af de resterende bygninger kan påbegyndes.

Uniper afslører nu over for SVT Agenda (SVT.SE), at de allerede inden nedrivningen er færdig, vil de bygge noget, de kalder Clean Energy Park. I energiparken ønsker de at udvikle og forske i ny fossilfri energi. De ønsker at kunne forbinde atomkraft, vindkraft, solenergi og brintproduktion. Atomkraft vil levere den grundlæggende energi, der kan drifte udviklingen af de andre energier.

Administrerende direktør Åsa Carlson kan i dag ikke sige præcist, hvor stort et atomkraftværk Uniper ønsker at bygge. Det kan være et fuldskala-atomkraftværk eller en såkaldt SMR, dvs. en mindre fabriksbygget reaktor, et koncept, der er under udvikling flere steder i verdenen.

Dyrt og forsinket byggeri
Et fuldskala-atomkraftværk anslås at koste omkring 50 milliarder kroner, men omkostningsberegninger og tidsplaner bliver sjældent overholdt. Det nyligt indviede Olkilouto-kernekraftværk i Finland har kostet næsten fire gange så meget som de anslåede 33 milliarder kroner, næsten 120 milliarder kroner (11 milliarder euro), og det har taget over ti år længere tid at bygge det end forventet.

Læs mere om den danske modstand mod opførslen af et nyt atomkraftværk her >>

Barsebäck er endnu ikke på det stadie, hvor man ser på finansiering, men glæder sig over den nye regerings hensigt om at afsætte 400 mia. kr. til kreditgarantier for udvikling af kernekraft.

I Tidö-aftalen står der også, at atomkraft skal kompenseres for at være planbar, hvilket skal betales af producenter, der ikke kan levere planbar elektricitet, f.eks. vind- og solenergi.

– “Det er noget, som vi i branchen har talt for længe, at atomkraft ikke kompenseres for alle sine systemydelser,” siger Åsa Carlson.

Undgå at fryse til vinter – Køb dine træpiller her >>

Hancock

By Hancock

Ansvarshavende chefredaktør på DK-N DK