Fremtrædende egyptiske arkæologer har fornyet deres opfordring til at få Rosette-Stenen fra British Museum tilbage til Egypten, 200 år efter at tydningen af stenen afslørede hieroglyffernes hemmeligheder og markerede ægyptologiens fødsel.
Arkæologernes online-kampagne har indtil videre indsamlet 2.500 underskrifter og har til formål at “fortælle egypterne, hvad der er blevet taget fra dem”, udtaler Monica Hanna, fungerende dekan for det arkæologiske college i den egyptiske by Aswan.
Rosette-stenen stammer fra 196 f.Kr. og blev udgravet af Napoleons hær i det nordlige Egypten i 1799. Den blev britisk ejendom efter Napoleons nederlag i henhold til vilkårene i Alexandria-traktaten fra 1801 sammen med andre oldsager fundet af franskmændene og blev sendt til Storbritannien. Den har været opbevaret på British Museum siden 1802.
Den bærer inskriptioner med den samme tekst på hieroglyffer, demotisk og oldgræsk og blev brugt af franskmanden Jean-Francois Champollion til at tyde hieroglyffer fra 1822, hvilket gav en bedre forståelse af det gamle egyptiske sprog og den gamle egyptiske kultur.
Rosettestenen er en mørk granitsten, der blev opdaget i Nildeltaet i juli 1799, under Napoleons felttog i Egypten. På stenen stod en tekst på to sprog: egyptisk og oldgræsk. Den var skrevet med tre skriftyper: egyptiske hieroglyffer, egyptisk demotisk og græsk.
“Jeg er sikker på, at alle disse genstande på et tidspunkt vil blive tilbageleveret, fordi museernes etiske kodeks er ved at ændre sig. Det er bare et spørgsmål om hvornår“, udtaler Hanna.
“Stenen er et symbol på kulturel vold, stenen er et symbol på kulturel imperialisme.
Så at tilbagelevere stenen er et symbol på at ændre tingene – at vi ikke længere befinder os i det 19. århundrede, men at vi arbejder med et etisk kodeks fra det 21. århundrede.”
En talsmand for British Museum sagde, at der ikke er kommet nogen formel anmodning fra den egyptiske regering om at få Rosette-stenen tilbage.
I en erklæring, der blev sendt pr. e-mail, bemærkede talsmanden, at der var blevet opdaget 28 steler, der var indgraveret med det samme dekret skrevet af egyptiske præster, begyndende med Rosette-stenen i 1799, og at 21 af dem stadig befinder sig i Egypten.
Museet åbner den 13. oktober en udstilling med titlen “Hieroglyphs: unlocking ancient Egypt“, som kaster lys over Rosette-stenens rolle.
“British Museum værdsætter i høj grad positive samarbejder med kolleger i hele Egypten“, tilføjes det i erklæringen.
Egypten fortæller, at tilbageleveringen af artefakterne er med til at sætte skub i landets turistsektor, som er en vigtig kilde til dollars for landets kriseramte økonomi. Det forventes at åbne et nyt stort museum nær Giza-pyramiderne for at fremvise sine mest berømte oldægyptiske samlinger i løbet af de næste par måneder.
“Egyptiske oldtidsfund er et af de vigtigste turistgoder, som Egypten besidder, og som adskiller landet fra turistdestinationer i hele verden“, udtalte turistminister Ahmed Issa i sidste uge ved et arrangement for at markere 200-årsdagen for egyptologien.