• 29. september 2023 18:11

Nyheder fra hele verdenen

Kunstig intelligens revolutionerer bekæmpelsen af invasive planter langs de danske veje

Hancock

Af Hancock

jul 11, 2023

Gyldenris, lupiner og rynket rose breder sig hastigt i de danske vejkanter og udgør en trussel mod biodiversiteten.

For at tackle dette problem har Vejdirektoratet besluttet at indføre kunstig intelligens (KI), der kan genkende og registrere de invasive plantearter.

I et samarbejde med Sverige og Island vil Vejdirektoratet implementere denne innovative løsning, ifølge en pressemeddelelse fra direktoratet.

“Vi har gennemført nogle pilotprojekter i 2020 og 2021, som har været meget vellykkede. Derfor har vi besluttet at investere i to solide kamerabokse, som vil blive monteret på biler, der indsamler data i Danmark, Sverige og Island,” udtaler Christina Steenbeck, biolog ved Vejdirektoratet, til Ritzau.

Målet er, at kameraerne på sigt selv kan genkende planter som lupiner eller gyldenris. På den måde kan Christina Steenbeck følge med fra sit skrivebord ved hjælp af et kort, hvor kameraet har registreret de invasive arter.

Hvis det er nødvendigt, kan hun derefter arrangere, at nogen går ud og fjerner de pågældende planter. Dette står i kontrast til den nuværende indsats, der ikke er lige så struktureret.

“Det vil hjælpe os med at udføre mere målrettet bekæmpelse til fordel for naturen langs vores vejskråninger,” udtaler Christina Steenbeck.

Denne anvendelse af kunstig intelligens forventes at effektivisere indsatsen mod invasive planter betydeligt. Ved at automatisere genkendelsen og overvågningen af disse arter kan man hurtigt identificere områder med høj forekomst og træffe passende foranstaltninger.

Udover at bekæmpe invasive planter vil denne teknologi også bidrage til at mindske omkostningerne forbundet med manuel overvågning og bekæmpelse. Vejdirektoratet forventer, at KI-løsningen vil medføre besparelser på lang sigt.

Samtidig vil samarbejdet mellem Danmark, Sverige og Island bidrage til at dele viden og erfaringer inden for bekæmpelse af invasive arter. Dette kan være afgørende for at udvikle effektive metoder og strategier i kampen mod spredningen af disse planter.

Vejdirektoratet håber på at implementere det nye system inden for en overskuelig fremtid og ser frem til at reducere truslen mod biodiversiteten ved at udnytte potentialet i kunstig intelligens.

Hancock

Hancock

Ansvarshavende chefredaktør på DK-N DK

Følg DK Nyheder

Hjælp os med at vokse og fortsat levere gratis interessant indhold ved at følge os på Facebook


This will close in 54 seconds