• 29. september 2023 19:46

Nyheder fra hele verdenen

Voldsomt uvejr har ramt Danmark

Hancock

Af Hancock

jul 12, 2023

Kraftig regn og lokale skybrud forventes ramme Fyn og Sjælland, mens Østjylland og Bornholm stadig står over for risikoen for nedbør.

Det er DMI (Danmarks Meteorologiske Institut), der har opgraderet varselet for kraftig regn og lokale skybrud for Fyn og Sjælland, da sandsynligheden her er størst. På Østjylland og Bornholm er der stadig risiko for kraftig regn og lokale skybrud, da prognoserne fortsat er uenige om nedbørsmængderne.

Kraftig regn defineres som mere end 24 mm nedbør inden for 6 timer, mens skybrud defineres som mere end 15 mm nedbør inden for 30 minutter.

Fra sen nat og frem til onsdag middag forventes der betydelige forskelle i nedbørsmængderne. Lokalt kan der falde mellem 25 og 35 mm nedbør, mens andre steder kun vil opleve mellem 2 og 10 mm.

De forventede store forskelle i nedbørsmængder skyldes en svag koldfront, der bringer regn og byger med sig. Koldfronten forventes at blive aktiveret i løbet af natten og bevæge sig østpå. I forbindelse med aktiveringen vil der opstå torden flere steder. Foran koldfronten trækker kraftige tordenbyger ind over landet fra sydvest og bevæger sig mod nordøst. Bygerne bevæger sig hurtigt mod nordøst, men nogle af dem kan være så kraftige, at der lokalt kan opstå skybrud, især sent på natten.

Det er vigtigt for borgerne på Fyn og Sjælland at være opmærksomme på de kommende vejrforhold og forberede sig på kraftig regn og lokale skybrud. Det anbefales at tage de nødvendige forholdsregler for at undgå oversvømmelser og eventuelle konsekvenser af det ekstreme vejr. DMI vil fortsat overvåge situationen og opdatere deres varsler og risikovurderinger efter behov.

Her lå uvejret ca kl 22:45 igår d. 11/07/23

 

Her ligger uvejret d.d kl 05:30

Varslet fra DMI lader til at holde stik, da uvejret ikke ser ud til at have mistet pusten på vej op over Danmark, som vi ofte ser.

Der er i hovedstadsområdet varslet op imod 26 mm og fare for skybrud.

Gode råd til hvordan du skal forholde dig i tordenvejr:

 1. Søg ly indendørs: Og ophold dig der under tordenvejret for at undgå risikoen for lynnedslag.
 2. Undgå åbne områder: Hold dig væk fra åbne marker, strande, høje træer eller høje genstande, da de kan tiltrække lynet.
 3. Ophold dig ikke i vand: Undgå svømning, badekar eller bruser under tordenvejr. Vand er en god leder af elektricitet, og det øger risikoen for at blive ramt af lynet.
 4. Søg ly i et køretøj: Hvis du ikke kan finde en bygning i nærheden, kan du søge ly i et køretøj med tag og vinduer lukket. Undgå at røre ved metaldele inde i bilen.
 5. Undgå ledninger og elektriske apparater: Hold dig væk fra elektriske apparater, ledninger og rør, da lynnedslag kan rejse gennem ledende materialer.
 6. Undgå kontakt med vand: Undgå at røre ved vandhaner, vaskemaskiner, toiletter eller andre vandkilder under tordenvejr.
 7. Hold dig væk fra vinduer: Undgå at stå eller sidde tæt på vinduer, da lyn kan forårsage skade, hvis de slår ned i eller i nærheden af bygningen.
 8. Følg vejrmeldinger: Lyt til lokale vejrudsigter eller følg opdateringer fra meteorologiske institutioner for at være opdateret om vejrets udvikling og eventuelle advarsler.
 9. Tag hensyn til kæledyr: Sørg for at holde dine kæledyr sikkert indendørs under tordenvejr for at undgå, at de bliver bange eller udsættes for fare.
 10. Vær opmærksom på eftervejr: Selvom tordenvejret er forbi, kan der stadig være risiko for farlige forhold, såsom oversvømmelser eller nedfaldne grene. Vær opmærksom på din omgivelser og følg eventuelle advarsler eller anbefalinger fra myndighederne.
 11. Bliver du fanget på et åbent sted uden mulighed for at søge ly, så skal du sætte dig på hug med samlede fødder. Hvis man løber eller gå, eller lægger sig ned, så vil elektriciteten fra et lynnedsslag nær dig, have en spændingsforskel hvis du f.eks har den ene fod foran og den anden bagved – så vil det påvirke elektriciteten til at søge op igennem de 2 differencerede fødder. Sidder du på hug med samlede fødder, så er du så “lille” som muligt, og der er ingen spændingsforskel fra den ene fod til den anden.

Husk, at det er vigtigt at prioritere sikkerheden og træffe de nødvendige forholdsregler under kraftigt tordenvejr.

Hancock

Hancock

Ansvarshavende chefredaktør på DK-N DK

Følg DK Nyheder

Hjælp os med at vokse og fortsat levere gratis interessant indhold ved at følge os på Facebook


This will close in 54 seconds