En duft af forskelle – Coronavirus og tab af lugtesansen

Lugttabet som kan være et følge af coronavirussen, er unikt og forskelligt fra det, der opleves af en person med en forkølelse eller influenza, siger europæiske forskere, der har studeret patienternes oplevelser.

 

Når Covid-19-patienter har lugttab, har det en tendens til at være pludseligt og alvorligt.

Og de har normalt ikke en tilstoppet eller løbende næse – de fleste mennesker med coronavirus kan stadig trække vejret frit.

En anden ting, der adskiller dem, er deres “sande” tab af smag.

Det er ikke, at deres smag er noget nedsat, fordi deres lugtesans er ude af funktion, siger forskerne i tidsskriftet Rhinology. Coronaviruspatienter med tab af smag kan virkelig ikke se forskellen på bitter eller sød.

Eksperter har mistanke om, at dette skyldes, at pandemivirussen påvirker nervecellerne, der er direkte involveret i lugt og smagsfølelse.

De vigtigste symptomer på coronavirus er:

  • høj temperatur
  • ny, kontinuerlig hoste
  • tab af lugt eller smag

 

Enhver med disse symptomer skal isolere sig selv og sørge for, at de tager en vatpindeprøve for at kontrollere, om de har virussen. Medlemmer af deres husstand bør også isolere sig for at forhindre mulig spredning.

Lederforsker Professor Carl Philpott fra University of East Anglia udførte lugt- og smagsprøver på 30 frivillige: 10 med Covid-19, 10 med forkølelse og 10 raske mennesker uden forkølelses- eller influenzasymptomer.

Lugtreduktionen var meget mere dybtgående hos Covid-19 patienterne. De var langt mindre i stand til at identificere lugt, og de var slet ikke i stand til at skelne mellem bitter eller sød smag.

Prof Philpott, der arbejder med velgørenhedsorganisationen Fifth Sense, som blev oprettet til at hjælpe mennesker med lugt- og smagsforstyrrelser, sagde: ”Der ser virkelig ud til at være kendetegnende træk, der adskiller coronavirus fra andre respiratoriske vira.

Dette er meget spændende, fordi det betyder, at lugt- og smagstest kan bruges til at skelne mellem Covid-19-patienter og mennesker med almindelig forkølelse eller influenza.”

Han fortæller, at folk vil kunne lave deres egen lugt- og smagstest derhjemme ved hjælp af produkter som kaffe, hvidløg, appelsiner eller citroner og sukker.

Han understreger, at diagnostisk test af hals og næse ved podning stadig er afgørende, hvis man tror man har fået coronavirus.

Sanserne for lugt og smag vender tilbage inden for få uger hos de fleste mennesker, der kommer sig efter coronavirus, tilføjer han.

Coronavirus – mulig behandling med antiviral medicin gennem næsen:
Prof Andrew Lane er ekspert i næse- og bihuleproblemer ved Johns Hopkins University i USA.

Han og hans team har studeret vævsprøver fra bagsiden af ​​næsen for at forstå, hvordan coronavirus kan forårsage tab af lugt, og har offentliggjort resultaterne i European Respiratory Journal.

De identificerede ekstremt høje niveauer af et enzym, som kun var til stede i det næseområde, der var ansvarlig for lugtesansen.

Dette enzym, kaldet ACE-2 (angiotensin-konverterende enzym II), menes at være “indgangspunktet”, der gør det muligt for coronavirus at komme ind i kroppens celler og forårsage en infektion.

Næsen er et af de steder, hvor Sars-CoV-2, den virus, der forårsager Covid-19, kommer ind i kroppen.

Prof Lane fortæller endvidere: ”Vi laver nu flere eksperimenter i laboratoriet for at se, om virussen faktisk bruger disse celler til at få adgang til og inficere kroppen.

Hvis det er tilfældet, kan vi muligvis tackle infektionen med antivirale stoffer leveret direkte gennem næsen.