• 14. juli 2024 15:59

Nyheder fra hele verdenen

Iran henretter ung mand, som havde protesteret, 23 år gammel

Hancock

ByHancock

jan 23, 2024

Mohammad Ghobadlou er anklaget for at have dræbt en sikkerhedsbetjent under de protester, der fulgte efter dødsfaldet af Mahsa Amini i september 2022.

Mohammad Ghobadlou, 23, blev hængt tidligt tirsdag, rapporter retsvæsenets nyhedsagentur Mizan. Han var anklaget for at sprede “korruption på jorden,” eller “krig mod Gud” –  en forbrydelse der straffes med døden, for angiveligt at have dræbt en politibetjent under anti-regeringsprotester, der greb om sig i Iran efter dødsfaldet af den 22-årige Amini i september 2022.

Ordren om at udføre Ghobadlous henrettelse var “fuldstændig ulovligt,” fortæller hans advokat, Amir Raisian, til den iranske avis Shargh mandag. Ghobadlou havde ret til at anke dødsdommen og få en ny retssag, sagde Raisian, efter at landets højesteret havde overtrumfet hans dødsstraf.

Ghobadlous henrettelse markerer det seneste kapitel i Teherans nedkæmpelse af protester, der rullede gennem landet i måneder. Menneskerettighedsgrupper siger, at mere end 500 mennesker døde under regeringens nedkæmpning af protester, der fulgte efter Aminis død – hun blev tilbageholdt for angiveligt at have overtrådt Irans strenge beklædningskode for kvinder.

Siden da er mindst syv mænd, hovedsageligt i 20’erne, blevet hængt for deres påståede roller i uroen, mens tusinder mere blev fængslet, ifølge Amnesty International.

Han var fængslet i mere end 480 dage og det blev antaget, at Ghobadlou var i fare for en forestående henrettelse i januar 2023. På det tidspunkt demonstrerede et stort antal mennesker uden for Rajai Shahr-fængslet, hvor han var fængslet, efter rapporter om, at han skulle hænges før daggry. Irans retsvæsen afviste rapporterne som en “bedragerikampagne,” men mange tror, at protesterne hjalp med at forsinke hans henrettelse.”

Men nu har de altså gennemført henrettelsen af den unge mand.

Hancock

By Hancock

Ansvarshavende chefredaktør på DK-N DK