• 11. december 2023 13:15

Nyheder fra hele verdenen

De danske aktier ser rødt

Hancock

Af Hancock

apr 26, 2023

C25-indekset oplever et stort fald kort efter åbning onsdag morgen, og Novozymes B er den aktie, der er blevet hårdest ramt med et fald på 2,61 procent.

Tryg har klaret sig bedre og er kun faldet med 0,09 procent. C25-indekset som helhed er i skrivende stund nede med over en procent.

Årsagen til Novozymes’ fald kan ifølge Euroinvestor være det friske regnskab fra biotekvirksomheden, selvom regnskabet overraskende viser en positiv organisk vækst på 5 procent i årets første kvartal, hvilket er dobbelt så meget som analytikerne havde forventet.

Chr. Hansen Holding og Novo Nordisk er også nede med henholdsvis 2,06 og 1,86 procent og ligger dermed i bunden.

Det danske aktiemarked har oplevet en turbulent start på året, men på årsbasis er det steget med 5,62 procent.

 

Her er nogle gode råd til dig som ønsker at prøve kræfter med aktiemarkedet:

  1. Tag det første skridt: Når du har besluttet dig for at blive aktionær, er det bare om at komme i gang! Det første, du skal gøre, er at oprette et depot, altså en konto til dine værdipapirer. I dag er både værdipapirer og depoter digitale, og du kan nemt oprette et depot i en netbank med dit NemID eller ved at tage direkte kontakt til din bank.
  2. Sæt økonomiske mål og læg en strategi :Når du har oprettet et depot, så læg en slagplan og skriv den ned. Gør det klart med dig selv, hvorfor du vil investere, og hvornår du skal bruge pengene. Det gør det nemmere at overskue, hvor mange penge du skal kaste i investeringerne. Tænk også gerne over, hvor høj en risiko du er villig til at tage. Jo længere tid der går, før du skal bruge pengene, jo højere risiko kan du påtage dig.
  3. Læg penge til side: Gør det til en god vane at lægge penge til side til dine investeringer ved at overføre et månedligt beløb til en investeringskonto. Når du har samlet et stort nok beløb, så invester pengene på én gang i stedet for at sjathandle lidt hele tiden. Det nedbringer dine samlede udgifter.
  4. Invester kun i noget, du forstår: Det er vigtigt, at du sætter dig ind i, hvad du investerer i. På den måde minimerer du risikoen for at tabe penge.
  5. Køb med hjernen og ikke med hjertet: Lad være med at hoppe med på en spontan aktiedille, du har hørt om over hækken, og læg kun dine penge i virksomheder, fordi du tror, at de vil klare sig godt i fremtiden, og ikke fordi du synes personligt godt om dem.
  6. Sørg for en god spredning i din investering: Invester ikke kun i én branche eller ét geografisk område, det spreder din samlede risiko og er med til at sikre dig mod tab. Du kan med fordel købe brede fonde eller ETF’er (Exchange Traded Funds), hvis du gerne vil i gang hurtigt og billigt og ikke gider sidde og analysere hver enkelt virksomheds regnskaber. Ved at vælge fonde i stedet for enkeltaktier bliver det investerede beløb automatisk spredt ud på forskellige aktier, som fonden har udvalgt. Derudover kan det være en god idé at have andre ting end aktier i din portefølje, som for eksempel obligationer og fast ejendom.
  7. Vær opmærksom på omkostningerne: Omkostninger kan for eksempel bestå af kurtage, som er bankens pris for at gennemføre handlen, valutavekslingsgebyrer ved køb og salg af udenlandske værdipapirer samt depotgebyr, som kan variere afhængigt af den valgte depotudbyder. Det er også vigtigt at overveje handelsomkostninger, når man investerer i værdipapirer. Handelsomkostninger inkluderer ofte provisionsgebyrer, som kan variere afhængigt af den valgte mægler eller handelsplatform. En anden faktor at overveje er risiko. Investering i værdipapirer indebærer altid en vis grad af risiko, og det er vigtigt at være opmærksom på de potentielle risici, der er forbundet med en given investering. Endelig er det en god idé at overveje dine egne investeringsmål og din tidshorisont. Hvis du har et langsigtet investeringsmål, kan det være mere hensigtsmæssigt at investere i langsigtede, stabile værdipapirer, mens en kortere tidshorisont kan betyde en større grad af risiko og muligvis højere afkast. Alt i alt er det vigtigt at undersøge og overveje de forskellige faktorer, der påvirker en given investering, inden man træffer en beslutning om at investere. Ved at gøre dette kan man træffe velinformerede beslutninger og maksimere sine chancer for at opnå succesfulde investeringsresultater.
Hancock

By Hancock

Ansvarshavende chefredaktør på DK-N DK

Følg DK Nyheder

Hjælp os med at vokse og fortsat levere gratis interessant indhold ved at følge os på Facebook


This will close in 54 seconds