• 2. juni 2023 18:29

Nyheder fra hele verdenen

2 måneder før vi får svar! En success!

Hancock

Af Hancock

sep 29, 2022

NASA har testet om det er muligt at påvirke en asteroide ved at lade et lille rumfartøj kollidere med høj fart med asteroiden Dimorphos. Nu siger missionens ingeniører, at det vil tage to måneder at få data tilbage fra kollisionen.

– “Et meget vigtigt skridt fremad for planetarisk forsvar“, skriver Don Beyer, medlem af bestyrelsen for US Committee on Space and Aeronautics, på Twitter.

Tirsdag aften testede det amerikanske rumagentur Nasa sit rumfartøj Dart (Double asteroid redirection test), som blev sendt ud i rummet allerede i 2021, rapporterer CNN. Testen skulle vise, om et rumfartøj, afsendt fra Jorden, kunne afbøje asteroider eller andre himmellegemer på kollisionskurs med Jorden.

NASA gennemfører denne type eksperiment for at udvikle det, som NASA kalder “planetarisk forsvar“. NASA venter nu på, at alle data fra kollisionen kommer tilbage til Jorden – hvilket vil tage omkring to måneder.

– “Vi vil bruge de næste par måneder og år på at udforske det forløb, som vores mission har opnået, og det ser virkelig utroligt ud”, siger Carolyn Ernst, der er forsker på Dart Draco-projektet.

Forsætligt styrt
Manøvren gik godt, og med høj hastighed (ca 20.000 km/t)kolliderede Dart bevidst med en lille asteroide ved navn Dimorphos, der kredser om den større jordnære asteroide Didymos. Målet var at skubbe Dimorphos, så den kommer ind i Didymos’ bane, og dens tyngdekraft binder sig til den større asteroide.

Dart er et lille rumfartøj, og forskerholdet sammenlignede kollisionen med en golfvogn, der kører ind i en af de store pyramider.

Projektleder Ed Reynolds beskriver minutterne før kollisionen som “ren og skær glæde“. Da billederne af asteroiden senere blev sendt tilbage til NASA, reagerede holdet med “barnlig” glæde.

– “Den er yndig – den ligner en lille måne. Det er så sødt,” sagde Carolyn Ernst på et pressemøde mandag.

Asteroiden er dækket af små blokke, og Ernst siger, at forskerholdet formoder, at der er tale om en “løst konsolideret bunke af vragrester”.

Første gang
Ifølge Nasa er dette verdens første forsøg på at ændre bevægelsen af et himmellegeme. Asteroiderne er blevet valgt, fordi de ikke udgør nogen trussel mod Jorden og derfor er velegnede til testen. Mere end 1 000 personer har arbejdet på Dart-projektet i mere end syv år for at gennemføre testen.

Don Beyer, der er medlem af bestyrelsen for US Committee on Space and Aeronautics, beskriver Dart som en “historisk succes“.

– “Et meget vigtigt skridt fremad for planetarisk forsvar,” skriver han på Twitter.

– Risikoen for asteroideangreb og andre farlige rumobjekter er lille, men skaderne ville være enorme. Udvikling af evnen til at forebygge fremtidige sammenbrud er et vigtigt langsigtet mål.

Hancock

Hancock

Ansvarshavende chefredaktør på DK-N DK

Følg DK Nyheder

Hjælp os med at vokse og fortsat levere gratis interessant indhold ved at følge os på Facebook


This will close in 54 seconds