• 11. december 2023 14:04

Nyheder fra hele verdenen

Myte: hvad virker mod edderkopper? Orange Morbær?

Hancock

Af Hancock

sep 29, 2022

Lidt om Orange morbær – kan den holde edderkopper væk med sin duft??

Fakta: Historien om, at frugten fra Osage appelsintræet (også kaldet hækæble, abekugle eller edderkoppekugle eller orange morbær) kan afvise eller afværge edderkopper, viser sig at være meget udbredt ,især de midtvestlige amerikanske stater, hvor træerne er almindelige. Detaljerne varierer, men generelt ser det ud til, at folk sætter disse aromatiske frugter rundt omkring i deres huse om efteråret for at “holde edderkopper ude”. Da husedderkopper faktisk ikke kommer ind udefra, virker det naturligvis fint, men der er ingen beviser for, at edderkopper bliver frastødt af Osage appelsiner. De lever på træerne og laver endda net på de nedfaldne frugter. Desuden viser edderkopper sjældent tegn på at kunne opfatte luftbårne lugte!

I nogle versioner af historien er den frastødende virkning blevet overført fra edderkopper til kakerlakker, myg, kyllingemider eller mus. Da egern regelmæssigt tygger sig igennem disse frugter for at få fat i de velsmagende frø indeni, virker det ret usandsynligt, at de har en gnaverafvisende effekt. I en nylig undersøgelse blev der fundet en vis kakerlak-afvisende virkning i et renset ekstrakt fra frugten – men ikke i hele frugten. Dog har vi normalt ikke de store kakerlakproblemer i lille DK.

Virker denne mon mod edderkopper?

Lidt dybere:

Hækæbler/Orange morbær som edderkoppeafvisende middel
I betragtning af at edderkopper gerne væver deres net på Osage orange træer og på orange morbærrene selv, virker det usandsynligt, at frugten afviser edderkopper. Forskere på Iowa State University ville imidlertid have fakta og besluttede at sætte Osage appelsin på prøve. Resultaterne viste sig at være skuffende for alle, undtagen for edderkopperne.

Forskerne fandt ud af, at Osage orange (morbærrene) ikke kunne afvise edderkopper, men at den afviste nogle kakerlakker og myg. De afvisende egenskaber kom dog fra forbindelser inde i frugten og var ineffektive, når frugten forblev hel. Det blev også bemærket, at Osage orange kun var effektiv mod disse insekter, hvis store mængder af den blev placeret i små rum. Hækæbler er simpelthen ikke effektive til at afvise edderkopper.

Test effekten selv:
Hvis du beslutter dig for, at du selv vil teste Orange morbær, er der bestemt ingen skade ved at prøve, hvis du gør det omhyggeligt. Den mælkehvide saft inde i morbærrene er dog hudirriterende, så brug altid handsker, når du håndterer dem, og hold dem væk fra kæledyr og børn. Skær frugten i skiver for at frigøre de kemikalier, der er indeholdt i den, og læg frugtskiverne rundt om husets fundament eller i din kælder.

Citron, pebermynte og kastanjer som naturlige edderkoppeafskrækningsmidler:
Ud over Orange morbær vil en internetsøgning efter naturlige edderkoppeafvisende midler give tusindvis af resultater, der hævder, at kastanjer naturligt afviser edderkopper, ligesom pebermynteolie og citronolie vil gøre det. Da de blev testet, viste pebermynteolie og kastanjer sig begge at afvise nogle edderkopper, men de virkede kun på edderkopper i to familier. Citronolie var fuldstændig ineffektivt som afskrækkende middel.

HVORDAN MAN BRUGER PEBERMYNTEOLIE OG KASTANJER TIL AT AFVISE EDDERKOPPER

Hvis du vil bruge pebermynteolie til at afvise edderkopper, skal du tilføje et par dråber af olien til en sprayflaske fyldt med vand og sprøjte på fundamentet af dit hjem samt i din kælder, krybekælder, på loftet eller andre områder, hvor du finder edderkopper.

Hvis du vil bruge kastanjer, skal du skære i dem med en skarp kniv og derefter placere dem rundt omkring i dit hjem. Vær dog forsigtig med børn og kæledyr, for kastanjer kan udgøre en risiko for dit barn hvis de sluger dem, og nogle af dem er endda giftige.

 

Brug fugemasse til at forsegle eventuelle ventilationsåbninger, huller eller revner, som giver edderkopper mulighed for at krybe ind.

Selv om citronolie og hækæbler måske ikke kan hjælpe dig, er der effektive måder at reducere antallet af edderkopper, der besøger dit hjem på. Prøv disse gennemprøvede metoder til at holde edderkopper ude af dit hjem:
– Reducer antallet af edderkopper som du huser, ved at bruge udendørs belysning sparsomt eller med gule pærer, – Det tiltrækker færre insekter. Edderkopper tiltrækkes ikke selv af lyset, men det gør de insekter, de lever af, og edderkopperne vil søge hen, hvor der er let at finde mad.

– Fjern planter og løv fra dit husfundament. Edderkopper kan godt lide at gemme sig i trædesten, græsafklip, buske og andre planter, så hold lidt plads mellem dit hjem og disse ting. Hold også træstabler væk fra dit hus, så de ikke tjener som forhøjede gangbroer for edderkopperne.

Konklusion:

Vi siger ikke at orange morbær ikke virker, og vi opfordrer på det kraftigeste til at prøve selv, og prøve nogle af de andre midler. Vi hører meget gerne fra dig, hvis det virker, eller hvis du har et andet trick i ærmet – kontakt os via vores facebook her. 

Hancock

By Hancock

Ansvarshavende chefredaktør på DK-N DK

Følg DK Nyheder

Hjælp os med at vokse og fortsat levere gratis interessant indhold ved at følge os på Facebook


This will close in 54 seconds