• 11. december 2023 13:37

Nyheder fra hele verdenen

Supertyfon går i land – menneskeliv i fare

Hancock

Af Hancock

sep 25, 2022

Tusindvis af mennesker er blevet evakueret, og offentlige kontorer er blevet lukket, mens en supertyfon rammer de østlige øer i Filippinerne.

Tyfonen Noru har forårsaget vindstød på op til 240 km/t på hovedøen Luzon, hvor mere end halvdelen af landets 110 millioner indbyggere bor.

Ifølge prognosemyndighederne har stormen oplevet en “eksplosiv intensivering”, da den gik i land vest for Luzon.

Stormen kan forårsage jordskred, oversvømmelser og farlige stormfloder.

Mere end 8 400 mennesker er allerede blevet evakueret fra dens vej, og embedsmænd har advaret om, at stormen også vil påvirke landets hovedstad Manila.

Stormens hastighed er steget med 90 km/t på 24 timer. Vejrprognosemester Robb Gile sagde til nyhedsbureauet AFP, at den øgede hastighed var “uden fortilfælde”.

Den filippinske vejrtjeneste har udstedt et vindsignal fem for Luzon, det højeste advarselsniveau, der betegner Noru som en supertyfon.

Den nationale politichef, general Rodolfo Azurin, opfordrede folk til at overholde evakueringsordrerne.

I Quezon-provinsen øst for Manila er fiskere blevet forhindret i at sejle til søs, og der er rapporter om, at nogle områder er uden strøm.

Flyvninger og færgeforbindelser er blevet aflyst. På Luzon – den mest befolkede ø – suspenderede præsident Ferdinand Marcos alt regeringsarbejde, og skoleundervisningen blev også aflyst.

Tusindvis af frivillige overvåger flodniveauer, broer og bjerge for jordskred, der kan hindre redningsarbejdet, sagde Dick Gordon, formand for Filippinernes Røde Kors.

Oplysninger vil være afgørende for at få hjælpen frem til de steder, hvor der er brug for den, sagde han.

Filippinerne, der er et øhav af mere end 7.000 øer i Stillehavet, er meget sårbare over for storme. Det oplever i gennemsnit 20 tropiske storme om året.

Det anslås, at 400 mennesker døde, da tyfonen Rai ramte landet i december 2021, og redningshold beskrev scener med “et fuldstændigt blodbad”.

Og i 2013 dræbte tyfonen Haiyan, en af de kraftigste tropiske storme nogensinde, ca. 6 300 mennesker.

Hancock

By Hancock

Ansvarshavende chefredaktør på DK-N DK

Følg DK Nyheder

Hjælp os med at vokse og fortsat levere gratis interessant indhold ved at følge os på Facebook


This will close in 54 seconds