Rushdies omfattende og banebrydende forfatterskab er centreret om historiernes kraft, troen på, at historier forbinder mennesker, og overbevisningen om, at litteratur er nødvendig intern medicin for alle.
I hele sit værk beskæftiger Rushdie sig med både forbindelser og brud mellem kulturer. Han forfølger et sådant litterært program med stort mod, men har også betalt en høj menneskelig pris for det.
Det iranske gejstlige diktaturs dødsdom mod ham og de mange år i skjul kunne have bragt ham til tavshed, men Rushdie har ikke givet op og er i dag stærkere end før i litterær henseende.
Den norske del af PEN International skriver følgende: ” I Norsk PEN føler vi os særligt forbundet med Rushdie og hans forfatterskab efter mordet i 1993 på William Nygaard, Aschehougs tidligere forlagsdirektør og senere vores formand, fordi Aschehoug udgav bogen De sataniske vers, i 1993.”
På grund af truslerne fra Iran blev Salman Rushdie en af initiativtagerne til Free City-ordningen. Denne ordning, som Norsk PEN administrerer i Norge, har været med til at beskytte hundredvis af andre forfattere, journalister og kunstnere, som har været udsat for mindst lige så alvorlige trusler som Rushdie i de seneste 30 år.
Norsk PEN udtaler yderligere: “Da Rushdie blev angrebet med en kniv den 12. august sidste år, gjorde det et dybt indtryk på mange, også på os i Norsk PEN. I dag synes det vigtigere end nogensinde at stå op for litteraturen og Salman Rushdies og alle forfatteres ret til ytringsfrihed.”
“Vi er derfor stolte af at udnævne Salman Rushdie til æresmedlem af Norsk PEN.”
