• 11. december 2023 14:21

Nyheder fra hele verdenen

Næsten 700 piger er blevet forgiftet på 3 måneder

Hancock

Af Hancock

mar 1, 2023

Næsten 700 piger er blevet forgiftet af giftig gas i Iran siden november, i hvad mange mener er et bevidst forsøg på at tvinge deres skoler til at lukke.

Ingen piger er døde, men snesevis af piger har lidt af åndedrætsbesvær, kvalme, svimmelhed og træthed.

Der er i de seneste tre måneder blevet rapporteret om hundredvis af tilfælde af åndedrætsbesvær blandt iranske skolepiger, hovedsagelig i byen Qom syd for Teheran, og nogle af dem har måttet behandles på hospitalet.

En regeringsembedsmand sagde søndag, at angrebene menes at være et bevidst forsøg på at tvinge pigeskolerne til at lukke.

“I dag ved middagstid blev en række elever forgiftet på Khayyam-pigeskolen i byen Pardis i Teheran-provinsen,” rapporterede nyhedsbureauet Tasnim tirsdag.

Agenturet udtalte, at 35 elever indtil videre var blevet overført til hospitalet, hvilket føjer sig til de hundredvis af tilfælde af forgiftning siden november i mindst to andre byer, herunder Qom.

Forgiftningerne kommer mere end fem måneder efter protesterne, der spredte sig over hele Iran på grund af den 22-årige Mahsa Aminis død i varetægtsfængsel efter hendes anholdelse for en påstået overtrædelse af landets strenge dresscode for kvinder.

Søndag blev elever på en pigeskole i Borujerd kørt på hospitalet efter en lignende hændelse, den fjerde i den vestlige by inden for den seneste uge.

Irans parlament holdt tirsdag et møde for at drøfte de formodede angreb under tilstedeværelse af sundhedsminister Bahram Eynollahi, rapporterede det officielle nyhedsbureau IRNA.

IRNA citerede parlamentets formand, Mohammad Bagher Ghalibaf, for at sige, at både Qom og Borujerd var “beskæftiget med forgiftninger af studerende”.

Søndag sagde Irans vicehygiejneminister Younes Panahi, at nogle mennesker var blevet forgiftet på en pigeskole i Qom med det formål at lukke for uddannelse for piger.

Efter forgiftningen af flere elever på skoler i Qom blev det konstateret, at nogle mennesker ønskede at lukke alle skoler, især pigeskoler,” citerede IRNA ham for at sige dengang.

Han uddybede det ikke nærmere. Indtil videre er der ikke foretaget nogen anholdelser i forbindelse med forgiftningerne.

Aktivister har sammenlignet de ansvarlige for de formodede angreb med Taliban i Afghanistan og Boko Haram i Sahel, som er imod uddannelse af piger.

Den 14. februar var forældre til elever, der var blevet syge, samlet uden for Qoms guvernement for at “kræve en forklaring” fra myndighederne, oplyste IRNA.

Dagen derpå udtalte regeringens talsmand, Ali Bahadori Jahromi, at efterretnings- og undervisningsministerierne forsøgte at fastslå årsagen til forgiftningerne.

I sidste uge beordrede Irans generalanklager, Mohammad Jafar Montazeri, en retslig undersøgelse af hændelserne.

Ahmad Amiri Farahani, der er medlem af parlamentet og repræsenterer Qom, fordømte det formodede angreb på skolepigerne som en “irrationel handling” og understregede, at folk i byen “støtter pigernes uddannelse“.

Tirsdag udtrykte den tidligere iranske reformistiske vicepræsident Massoumeh Ebtekar sin beklagelse over “gentagelsen af forbrydelsen med forgiftning af piger” og opfordrede myndighederne til “at sætte en stopper for kvindefjendske fanatikere en gang for alle“.

Hancock

By Hancock

Ansvarshavende chefredaktør på DK-N DK

Følg DK Nyheder

Hjælp os med at vokse og fortsat levere gratis interessant indhold ved at følge os på Facebook


This will close in 54 seconds