• 14. juli 2024 18:25

Nyheder fra hele verdenen

Klumme: Jagten på livsglæden

Kender du det? Det her med, at man sidder i stuen og følger med i nyhederne, sidder på sit arbejde blandt kolleger eller på skolen i en frokostpause hvor en krig diskuteres ihærdigt, eller man ligger i sin seng og det eneste man drømmer om er at kunne falde i søvn, men ikke kan? Den velkendte situation, hvor alle mulige tanker strejfer dig, fordi du netop har set nyhederne, som har bombarderet dig med en del nyheder – al sammen af negativ karakter.

Krig, pandemi, epidemi, naturkatastrofer, skoleskyderi, manipualtion. Den ene negative nyhed efter den anden. Til sidst tænker man ”er der overhovedet noget positivt i denne verden?” Man glemmer let den lækre kage, man fik for et par timer siden. Eller hvordan ens barn kom løbende hen mod én, for at udbryde ”du er den bedste!”. Eller at man snart skal på ferie sydpå. Fordi alle de negative nyheder fylder så meget, at de små glæder i livet synes usynlige. Eller hvad?

 

Livsglæde er som et magisk væsen, der kan dukke op på de mest overraskende tidspunkter i vores liv. At finde livsglæde kan være som at jagte en skjult skat; det kræver mod til at udforske og anerkende små øjeblikke af lykke. Den opstår ofte fra en indre tilstand af accept, taknemmelighed og evnen til at finde skønhed i selv de mindste ting. Helt almindelige små ting, som alligevel har en fantastisk styrke til at få én til at føle sig lykkelig. Det kan være gennem øjeblikke af forbindelse med andre, dybe latterkramper eller at udforske ens passioner. Livsglæde er en rejse, der kræver mod til at omfavne livets skiftende strømme og finde lyset i selv de mørkeste stunder. Når jeg tænker over det, kan jeg hurtigt komme i tanke om sådanne øjeblikke, og få en ”aha”-oplevelse. Der var den jo! Dengang, på vej hjem fra en koncert i Tyskland, hvor vi fik et grineanfald, og ikke kunne stoppe latteren i flere minutter. Eller dengang, hvor min venindes 2-årige dreng kom løbende hen mod mig, for at give mig et kram, men det eneste han kunne kramme var mine ben. Sikken nuttethed. Sikken dejligt øjeblik fyldt med glæde. Eller dengang min patient kaldte mig ”utroligt sød” og sagde ”God bless you!”. Det øjeblik glemmer jeg nok aldrig, for det er sjældent, at jeg møder nogen, som siger netop disse ord. Det var et øjeblik, hvor man følte taknemmelighed. Taknemmelighed over at være i live, taknemmelighed over, at være i stand til at hjælpe et andet menneske. Taknemmelighed over, at man gjorde et andet menneske glad. Jovist, de er små momenter med stor betydning.

Et vigtigt aspekt af livsglæde er at praktisere taknemmelighed. At være taknemmelig for de små øjeblikke, for relationerne vi har, for de erfaringer, der former os, og for de uventede glæder, livet bringer. Det er i disse øjeblikke af taknemmelighed, at vi ofte finder den største lykke.

At finde glæde i små øjeblikke bliver ekstra essentielt i en verden, der kan virke uforudsigelig og overvældende. I øjeblikke af kaos og usikkerhed kan evnen til at stoppe op, trække vejret og værdsætte de små ting virkelig være en kilde til styrke og trøst.

I en travl hverdag, hvor nyhederne ofte bringer dystre overskrifter, er det at være nærværende i øjeblikket og finde glæde i de små ting en form for modstand mod det negative. Det kan være så simpelt som at nyde en varm kop te, se solnedgangen, eller give tid til en hobby. Disse små pauser i hverdagen tillader os at forbinde med glæden midt i kaosset.

At huske på livets skrøbelighed og usikkerhed kan faktisk motivere os til at værdsætte de små glæder endnu mere. Det handler om at skabe en balance, hvor vi ikke ignorerer de udfordringer, verden står over for, men samtidig tillader os selv at finde trøst og styrke i de små, smukke øjeblikke.

At finde livsglæde kan være en personlig rejse, der varierer for hver enkelt af os. Det kan komme fra at finde balance mellem arbejde og fritid, at dyrke sunde relationer, eller at fordybe sig i kreative udtryk som kunst, musik eller litteratur. Det handler om at skabe rum til de ting, der nærer vores sjæl, og giver os følelsen af at være i harmoni med os selv og verden omkring os.

Integrering af glædesfyldte øjeblikke i en travl – og måske hektisk – hverdag, handler i høj grad om bevidst tilstedeværelse. Det kan være så simpelt, som at lægge telefonen væk og virkelig være til stede i nuet.

 

Her er et lille råd til dig:

Prøv at skabe små ritualer i løbet af dagen, f.eks. at nyde en stille morgenkaffe uden forstyrrelser eller at gå en tur og virkelig observere naturen omkring dig. Eller lav en playliste med nogle af dine yndlingsnumre, som uden tvivl kan få dit humør oppe og få dig til at danse, og afspil den mens du er ved at gøre rent, eller laver mad. Disse små pauser og oplevelser kan gøre en stor forskel. Og tro mig, det virker.

Når det kommer til at bevare et positivt sind i udfordrende tider, handler det ofte om at træne sindet til at fokusere på det, vi kan kontrollere, og vælge vores reaktion på det, vi ikke kan ændre. Det kan være at praktisere daglig taknemmelighed ved at skrive ned, hvad der gør os glade, eller ved at udtrykke vores følelser gennem kunst, musik eller endda mediterende praksis.

Derudover kan pleje af relationer være en kraftig kilde til positivitet. At tilbringe tid med venner og familie, dele følelser og støtte hinanden i vanskelige tider kan virkelig styrke vores mentale tilstand. I en travl hverdag, er vi tilbøjelige til at glemme netop dette. Men hvor mange af os sætter ikke pris på disse stunder, hvor man kan tilbringe tid sammen med personer, man elsker?

Dermed sagt siger jeg ikke, at du skal lukke øjnene for nyhederne, og de mange reels på Instagram. Men det handler, i bund og grund, om at have realistiske forventninger til os selv, og give os selv tilladelse til at føle os triste eller frustrerede i udfordrende tider være afgørende. Det er okay at føle sig nedtrykt, men det handler om at arbejde hen imod at vende tilbage til glæden ved de små ting og give plads til håb.

Det, der er vigtigt her, er at have konkrete værktøjer og ideer til at integrere livsglæde i ens daglige rutiner, så man dermed kan finde styrke til at bevare et positivt sind, selv i vanskelige perioder.

Kort sagt, at finde livsglæde er en individuel rejse, der kræver en åben sindstilstand, evnen til at være til stede i øjeblikket og værdsætte de små ting i livet. Det er en rejse mod indre fred og tilfredshed, der kan berige vores liv på mange måder.

Og om at holde fast i håbet, selv når omstændighederne er svære, og at livsglæden kan findes i de mest uventede øjeblikke.

 

 

 

 

 

Abita Jiny Balakrishnan

By Abita Jiny Balakrishnan

Journalist, og klummeskribent hos DK-Nyheder

Følg DK Nyheder

Hjælp os med at vokse og fortsat levere gratis interessant indhold ved at følge os på Facebook


This will close in 54 seconds